Kötelező bioüzemanyag

Vasárnaptól kötelesek hat százaléknyi bioterméket árulni az üzemanyag-forgalmazók.Novemberben fogadták el a törvényt, melynek alapján december elejétől kötelezővé vált a bioüzemanyagok hat százalékos részesedése.
Európai uniós követelmény a megújuló energia felhasználásának előmozdításáról és az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentéséről szóló törvény, és eszerint 2020-ig Magyarországon a megújuló energiaforrásból előállított energia-részaránynak el kell érnie a közlekedésben felhasznált teljes energiafogyasztás 10 százalékát. Ezért 2020. december 31-ig minden üzemanyag-forgalmazó köteles 6 százalékkal csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást.
Az üzemanyag-forgalmazók úgy is dönthetnek, hogy együttesen tesznek eleget ennek a követelménynek, de a teljesítésről minden év március 31-ig adatot kell szolgáltatniuk a vámhatóságnak. Amennyiben mégsem járnának sikerrel, 2011. január elsejétől büntetést kell fizetniük: az adott hónapban hiányzó bioüzemanyag energia mennyisége alapján 35 forintot megajoulonként.