Higanyveszély

Számos előnyük mellett fény derült az energiatakarékos izzók egyik veszélyére is.A német környezetvédelmi hivatal, az UBA kutatásai és kísérletei után bizonyítékokkal támasztotta alá, hogy az energiatakarékos izzók törése esetén kritikus mennyiségí higany kerülhet a helyiség légkörébe.
A higanyterhelés ajánlott maximuma 0,35 mikrogramm/köbméter, ez az érték azonban akár a húszszorosára is emelkedhet az izzók törésekor, ami jóval az egészségügyi határérték felett van.
Jochen Flasbarth, az UBA igazgatója úgy fogalmazott a Die Weilt címí német újság internetes kiadásában, hogy jelenleg a higany az energiatakarékos izzók gyenge pontja, ezért középtávon olyan technológia kifejlesztését tartja fontosnak, amellyel megszüntethető ez a veszély.
A hivatal igazgatója éppen ezért azt tanácsolja a fogyasztóknak, hogy az olyan helyiségekben, ahol magasabb a törés kockázata, mint például a gyerekszobában, míanyag borítással ellátott energiatakarékos izzókat alkalmazzanak, amely jobban véd a sérülésektől.
Flashbarth szerint a higanyt teljesen ki kell vonni az iparágból, akár úgy is, hogy uniós jogszabályokkal kötelezik erre a gyártókat.