Ismét látszik a Jupiteren a barna sáv

Egy amatőr csillagász által felfedezett kitörésből arra következtetnek szakemberek, hogy a Jupiter visszanyeri régi formáját. A Déli Egyenlítő &Oumlvnek nevezett barna sáv az idei év során felszívódott, ám most ismét látszik a bolygón.

A BBC értesülései szerint a déli féltekén végighúzódó sáv a fehér ammóniafelhők magasságának megváltozása miatt tínhetett el. A jelenséget már korábban is megfigyelték, a szakemberek szerint többször megismétlődött már az elmúlt évtizedekben, azonban a csillagászok egyelőre nem tudtak rájönni, hogy milyen mechanizmus irányítja a Jupiter légköri jelenségeit.
A mostani változásnak köszönhetően azonban lehetőség nyílt rá, hogy feltérképezzék a gázóriás időjárási és kémiai folyamatait. A „visszatérés” első jeleit a Fülöp-szigeteken élő Christopher Go, amatőr csillagász fedezte fel, az általa megfigyelteket azonban megerősítették a Hawaii egyik szigetén míködő Gemini és Keck teleszkópok, valamint az Infrared Telescope Facility felvételei is
„Az infravörös tartományban megfigyelt, visszaverődő napsugarakból kirajzolódik egy rendkívül erős energia-kitörés, amely egy heves viharnak köszönhető” – magyarázta Imke de Pater a University of California csillagász professzora. „Ez a vihar rendkívüli magasságokban is kifejti a hatását, ennek eredményeként pedig „tisztások” jönnek létre a felhőtakaróban, amelyeknek köszönhetően újra megláthattok a barna sávot.”