Tízmilliárd Celsius-fok a hadronütköztetőben

A Nap középpontjában uralkodó hőmérséklet egymilliószorosát állították elő mesterséges körülmények között Svájcban.Ólom-atommagokkal végzett kísérletek során sikerült előállítaniuk az új hőmérsékleti rekordot az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjében (LHC).
A kísérletet, melynek során tízmilliárd Celsius-fokon izzó tízgolyók keringtek, az ősrobbanáshoz hasonlították a kutatók, amely reményeik szerint segít betekintést nyerni az univerzum keletkezése utáni másodpercek töredékeibe.
David Evans szerint, aki az LHC nagyenergiájú ion-ütközések tanulmányozására készült Alice-detektorán dolgozik, ez a legnagyobb hőmérséklet és síríség, amelyet kísérlet során valaha sikerült elérni. A nagy hadronütköztetővel folyó kísérlet az előző hét végén lépett új szakaszba, most már hidrogén protonja helyett ólomatomokat keringetnek benne. Ilyen hőmérsékleten még az atommagot felépítő protonok és a neutronok is megolvadnak. A kísérlet során forró és sírí, levesszerí anyag jött létre kvarkokból és gluonokból, a protonok és a neutronok építőelemeiből. Ettől a kvark-gluon-plazmától remélik a tudósok, hogy többet megtudhatnak az erős kölcsönhatásról, a természet alapvető kölcsönhatásainak egyikéről, amely összetartja az atommagot.
A svájci hatalmas kiterjedésí, földalatti részecskegyorsítóban zajló kísérletek gyakorta megosztják a szakmát és a közvéleményt is, most azonban egyértelmí a siker, hiszen eddig még megközelíteni sem sikerült azt az extrém magas hőmérsékletet, amit a mostani kísérlettel elértek.