Pofon a ráksejteknek

&Uacutejabb reményteljes kutatási eredmények láttak napvilágot a rákkutatás területén. Ezek szerint a daganatos sejteket ki lehet éheztetni.

A ráksejtek felületén olyan molekulát fedeztek fel, amely az eddigi vizsgálatok szerint tizenegyféle daganattípusban jelen van, az egészséges szövetekben azonban nem vagy csak alig fordul elő. Ez azt jelenti, hogy a molekula támadásával – mivel ideális gyógyszercélpont – el lehetne vágni a daganat vérellátását, azaz kiéheztethető lenne. A módszert eddig állatokon próbálták ki, és sikeresek voltak a kísérletek.
A rák gyógyszeres kezelésének középpontjában eddig is a célzott terápiák álltak, vagyis olyan célpontokat kerestek, amelyek a rákos sejtekre jellemzők, az egészségesekre nem, hiszen ez szelektívebb és kevésbé káros hatást tesz lehetővé, mint a kemoterápiás módszerek. A probléma eddig az volt, hogy csak nehezen tudtak ilyen, csak a rákos sejtekre jellemző célpontokat találni, főleg olyat, ami több daganattípusban is megtalálható. A legfrissebb kutatások éppen ezért jelentősek, mert a felfedezett molekula megfelel azoknak a kritériumoknak, melyek a sikeres gyógyszeres kezelés támaszt – számol be az eredményekről a legnevesebb orvosi folyóirat, a New England Journal of Medicine csütörtöki száma.
Az orvos-kutatói munka eredményének alapját az a tény adja, hogy bizonyos méret – nagyjából egymillió sejtből álló csomó – felett a daganatnak ki kell építenie a saját vérellátását, ugyanis a belsejében lévő sejtek már nem jutnak elég oxigénhez és tápanyaghoz. Ezt a vérellátást lehetne megszüntetni úgy, hogy az egészséges sejteket nem éri kár.