Gyorsabban öregednek a pilóták?

Amerikai kutatók bebizonyították, hogy Albert Einsteinnek igaza volt, amikor 100 évvel ezelőtt azt állította, hogy minél magasabban tartózkodik valaki a tengerszint felett, annál gyorsabban öregszik. A tudósok két atomóra segítségével állapították meg, hogy a tengerszinttől mért távolság növekedésével gyorsabban telik az idő – írja az MTI.James Csin-ven Csou és az Egyesült &Aacutellamok boulderi Országos Szabványügyi és Technológiai Intézetében dolgozó tudósok két atomórával végezték a vizsgálatokat, amelyek pontatlansági mutatója: 1 másodperc 3,7 milliárd év alatt. A vizsgálatok bebizonyították Einstein relativitás elméletének a lényegét, miszerint mindössze egy valódi állandó létezik, a fény sebessége, így az idő a mozgás gyorsaságától, vagy a magasságtól függően gyorsabban vagy lassabban telhet.
Az atomórák a gravitációs hatás vonzását is megmutatják, úgyhogy ha az egyiket közelebb helyezzük el egy bolygóhoz, akkor arra nagyobb gravitáció hat, és ettől az idő lassabb múlását jelzi, mint a magasabban lévő óra.
A vizsgálatokhoz használt atomóra elektromos mezőbe zárt alumíniumatomok lézer által érzékelt rezgésén alapszik, vagyis az eszköz lényegében optikai óra, amely a másodperc milliárdod részét is mérni tudja, és évmilliókon át pontosan míködik.
Ezért lehetett alkalmas arra, hogy érzékelje az időnek a magasság növekedésével párhuzamos, Einstein által előre jelzett tágulását. Kiderült, hogy minden egy lábnyi (30 centiméternyi) magasságnövekedés a másodperc 90 milliárdod részével gyorsítja az idő múlását.
Az időtágulási kísérlet érzékletesen bizonyítja, hogy az idő egyáltalán nem olyan, amilyennek általában hisszük. A kutatók azt is demonstrálták, hogy ha egy atomórán az írutazást szimulálják, az idő, amit mutat, lelassul. Ez lényegében az “iker-paradoxon” demonstrálása, azé az einsteini elméleté, hogy ha egy ikerpár egyik tagja írutazást végez, akkor kevésbé öregszik, mint a testvére.