Svéd kísérlet milliók látását adhatja vissza

&Uacutej típusú mesterséges szaruhártyát hoztak létre svéd tudósok, akik páciensek szemébe egy kis kollagénvázat helyeztek be, amely rávette a szaruhártyasejteket, hogy újra növekedjenek, így a kezeltek látása helyreállhat.Az új módszer a klinikai kipróbálás első szakaszában tíz svéd páciensnél bevált – közölték a kutatók.
“Belülről próbáljuk regenerálni a szaruhártyát” – emelte ki May Griffith, aki az ottawai kórházi kutatóintézet és a svédországi Linköpingi Egyetem professzoraként vezette a kutatást. A látáshoz egészséges szaruhártyára, a szem felületét borító filmszerí rétegre van szükségünk, amely a fénysugarak fókuszálásában segít. A szaruhártya könnyen megsérül akár fizikai behatás, akár fertőzés következtében. Az Egyesült &Aacutellamokban évente 42 ezer ember kap átültetett szaruhártyát, ám az átültetés a kilökődés kockázatát is magában hordozza. Világszerte becslések szerint 10 millióan szenvednek a szaruhártya hibája miatt bekövetkezett vakságban.
A Science Translational Medicine címí szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői őssejtekkel is serkentik a szaruhártya képződését. A biokompatibilis szaruhártya létrehozatalakor ugyanazt a természetes anyagot, a kollagént használják fel a kutatók, amely a valódi szaruhártyát is alkotja.
Az eljárás során először élesztőben növesztettek emberi kollagénszövetet a kutatók, majd kontaktlencséhez hasonló formába öntötték, amely a szaruhártya vázát adta. Az új típusú mesterséges szaruhártyát Linköpingben próbálták ki tíz olyan páciensnél, akiknek súlyos látáskárosodása volt szaruhártyájuk sérülése miatt.
Az egyik szem sérült szöveteit eltávolították, helyükre pedig beültették a bioszintetikus szaruhártyát. Hamarosan azt tapasztalták, hogy a kollagénben olyan sejtek növekedése kezdődött meg, amelyek az egészséges szaruhártyát borítják. A könnytermelődés normalizálódott, még a szaruhártyában lévő idegek is újranőttek, amit az érzékenység mérésével teszteltek az orvosok. Kilökődés nem fordult elő, holott nem szedtek az immunrendszert elnyomó gyógyszereket a páciensek.
Két év elteltével a résztvevő emberek közül hatnak lényegesen javult a látása, kettőnek pedig nem romlott. Kontaktlencse beültetése után a páciensek látása ugyanolyan mértékben javult, mint azoké, akik a hagyományos szaruhártya-átültetésen estek át.
Szakemberek mindazonáltal figyelmeztetnek, hogy az eddigi tesztekben a páciensek eredeti szaruhártyájának alsó rétegét (endotélium) nem kellett helyettesíteni.