Rekorder bolygórendszert fedeztek fel

Hét bolygóból álló, a Földtől 127 fényévnyire lévő naprendszert fedeztek fel a genfi egyetem csillagászai – közölte az Európai Déli Obszervatórium.A bolygórendszerben a mérések alapján legalább öt, a Földnél 13-25-ször nehezebb bolygó kering a Naphoz hasonló, HD 10180 neví csillag körül. A csillag a déli égbolton látható, a Déli Vízikígyó neví csillagkép eleme.
Az öt planétán kívül a csillagnak valószíníleg még két további kísérője van – ha ez így van, akkor ez az eddigi legnagyobb bolygórendszer, amelyet az asztronómusok a távoli írben felfedeztek. A mi naprendszerünknek összesen nyolc bolygója van.
Az adatok egy Szaturnusz-nagyságú kísérőbolygó jelenlétére utalnak a felfedezett rendszer külső területén és egy úgynevezett Föld-típusú bolygó jelenlétére a centrumban.
A kutatók szerint az utóbbi planétán az élet jelenléte szinte teljesen kizárt, mivel olyan közel van a napjához, hogy 1,18 földi napnak megfelelő idő alatt keringi körül. A főcsillagtól való távolsága a csillagászok becslése szerint a Nap-Föld távolság egyötvened része – ilyen közelségnél a csillag hője minden élőlényt felperzsel a bolygón.
“Ezzel az új felfedezéssel az extraszoláris (idegen csillagok körüli) bolygók kutatásának új korszakához érkeztünk: nem csupán új planétákról, hanem egyenesen új rendszerekről van már szó” – fejtette ki Christophe Lovis csillagász.
Lovis és kutatócsapata hat éve vizsgálja a HD 10180 csillagot. A chilei Andokban lévő La Silla obszervatóriumban egy precíziós míszer segítségével a csillag enyhe ingamozgását is megfigyelték, amelyet a körülötte keringő bolygók nehézségi ereje idéz elő.