Egyenes gyorsító

Nagyobb részecskegyorsítót építenének az ősrobbanás kutatói. Az új szerkezet – a svájci, 27 kilométer kerületí alagútban felépített nagy hadronütköztetővel (LHC) ellentétben – nem egy gigantikus körben, hanem egyenes vonalban gyorsítaná az ütköztetésre szánt részecskéket.A világegyetem keletkezésének megismeréséhez szükséges következő lépés terveit az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) tudósai a párizsi részecskefizikai konferencián ismertették Nicolas Sarkozy francia elnökkel.
A nemzetközi összefogással mintegy 10 milliárd euróból (2,87 billió forintból) megvalósítható kísérleti eszköz a Nemzetközi Lineáris &Uumltköztető (International Linear Collider, ILC) nevet kapta, és felépítéséhez a rengeteg pénzen kívül “mindössze” egy 50 kilométer hosszú alagútra lenne szükség.
“Ha ez az ambíciózus tervünk valóra válna, mindenképen egy globális szerkezetről lenne szó” – mondta Barry Barish a tervezett ütköztető igazgatója.
A Genf közelében míködő LHC és kisebb amerikai társával, a Tevatron ütköztetővel ellentétben az újgenerációs szerkezetben a részecskéket egyenes vonalban ütköztetnék.
Attól függően, hogy a projektet ki és mennyivel kívánja támogatni, illetve, hogy hol tudnak neki helyet biztosítani, gyakorlatilag bárhol felépülhetne a világon.
Az LHC utódjának tekintett új ütköztetőt – a tudósok reményei szerint – 2020-25 táján kapcsolhatnák be először. Ebben a szerkezetben pedig már nem protonokat, hanem elektronokat és azok antirészecskéit, pozitronokat ütköztetnének.
A szakemberek a július 22-28. között rendezett párizsi konferencián ismertetik a 2010 márciusa óta míködő nagy hadronütköztetővel (LHC) elért eredményeiket.