IPhone-on az olasz múzeumok és emlékhelyek legfontosabb tudnivalói

Az olasz Kulturális &Oumlrökség és Tevékenységek Minisztériuma (MiBAC) egy olyan iPhone-os alkalmazást indított el a hónap elején, amelyben Olaszország negyven leglátogatottabb múzeumával és történelmi emlékhelyével kapcsolatban adnak információt, közvetlenül jegyet is vásárolhatunk, illetve megtervezhetjük a múzeumi séták útvonalát is.A július 1-jén indult ingyenes szolgáltatást (i-MiBAC – Top 40) angol és olasz nyelven lehet használni, s egyelőre csak az iPhone, az iPod Touch és az iPad készülékek segítségével érhető el, de a minisztérium tájékoztatása szerint hamarosan más okostelefonok is bekerülnek ebbe a körbe.
A MiBAC által kiadott sajtóközlemény szerint az alkalmazás az AppStore és a minisztérium honlapján is hozzáférhető lesz. Az új szolgáltatás a negyven leglátogatottabb múzeum és történelmi emlékhely kulturális és történelmi hátterét mutatja be, továbbá elérhető az adott hely térképe, a hozzá kapcsolódó esemény és a javasolt útvonal. Az alkalmazás segítségével tájékozódhatunk a nyitva tartást illetően, megtekinthetjük a múzeum elérhetőségét és honlapját, de az új szolgáltatásnak köszönhetően akár a belépőjegyünket is megválthatjuk.
A minisztériumi kezdeményezés – ebben a tekintetben a MiBAC úttörő volt – jó hír azoknak, akik júniusban és júliusban megtapasztalhatták a Colosseum, a Forum Romanum és a Palatinus előtt kígyózó sorokat. A MiBAC terveiben szerepel, hogy további alkalmazásokat indít, amelyekkel a mozikat, a különböző zenei események és a kevésbé ismert történelmi örökségi helyeket kívánja népszerísíteni