Nőstény egereket változtattak leszbikussá tudósok egy génjük kikapcsolásával

Nőstény egereket változtattak leszbikussá dél-koreai tudósok egy gén kikapcsolásával. A kutatók szerint ugyanakkor ebből nem lehet semmiféle következtetést levonni az emberi szexualitásra vonatkozóan.Egyszerí eljárással, az embrionális korban lévő nőstény egerekben az ösztrogénszintet szabályozó FucM gén kikapcsolásával érték el a tudósok, hogy az idővel felnőtt állatok visszautasították a hímek közeledését, és inkább nőstény társat próbáltak találni maguknak – számolt be a BMC Genetics címí folyóiratban megjelent cikkről a telegraph.co.uk.
A mutáns nőstény egér agyában olyan kissé megváltozott fejlődés zajlott le, amely szexuális preferenciája tekintetében hasonlóvá tette a hím egerekhez – mondta el Csan Kju Park, a kutatás vezetője.
A tudósok régóta kutatják, hogy a génállománynak van-e köze a homoszexualitáshoz, ám a tanulmány szerzői leszögezték, hogy lehetetlen megmondani, vajon mostani felfedezésük kapcsolatba hozható-e bármilyen módon az emberi szexualitással.
A kutatók magyarázata szerint az enzimet termelő gén kikapcsolásával elérték, hogy a nőstény egér több ösztrogént termeljen, mivel megakadályozták, hogy az agyuk kiszírje a hormont. De mint hangsúlyozták, miközben az ösztrogén “elférfiasítja” az egerek agyát, az emberekre nincs ilyen hatása.
Park professzor, a dél-koreai Tudományos és Technológiai Intézet tudósa elmondta: szeretné feltárni, vajon a FucM gén által termelt enzimnek van-e valamilyen hatása az emberi szexualitásra, de szerinte nem lesz könnyí önkénteseket találni a kísérlethez.