Valóban a Mamertinus-börtönben raboskodhatott Péter apostol

A legújabb régészeti leletek tanúsága szerint valóban a földalatti Mamertinus-börtönben tölthette élete utolsó napjait Péter apostol.A Kr.e. V. században épült Mamertinus a mai Clivo Argentino 1. szám alatt húzódik, a császári fórumok körzetében, a San Giuseppe dei Falegnami XVI. századi templom alatt található. Részei a robur, azaz a börtön és a tallianum, vagyis a kivégzőhely. A börtöncellák két sorban húzódtak egymás fölött: az alsó zárkákba a plafonon keresztül juthattak le a rabok. Eredetileg a szennyvízcsatornával, a Cloaca Maximával volt kapcsolatban, és a kivégzettek tetemeit azonnal a csatorna vize nyelte el. A rómaiak a legrettegettebb ellenségeiket őrizték a Mamertinus falai között. Itt végezték ki például Kr.e. 52-ben Vercingetorixot, az avernusok törzsfőnökét, aki a gallok felkelését vezette a Római Birodalom ellen – olvasható az Archaeologica (http://www.archaeologica.org) régészeti hírportálon.
A középkorban keresztény imahellyé vált az antik Róma börtöne. Olasz régészek több hónapi feltárások után most olyan falfestményeket és egyéb tárgyi bizonyítékokat találtak, amelyek arra utalnak, hogy a VII. században Szent Péter kultuszának szentelték az imaházat.
“Börtönből imaházzá alakították át a VII. század körül, de lehet, hogy valamivel korábban. Az átalakítás igen gyorsan zajlott le. A VIII. században már templomként használták. Jó lenne találni valamilyen írásos bizonyítékot Szent Péter nevével, de ennek kevés a valószínísége” – magyarázta Patrizia Fortini, a római régészeti hivatal archeológusa.
A legenda szerint Szent Pétert és Szent Pált Néró császár utasítására börtönözték be, ahol a két apostol forrást fakasztott a földből, hogy megkereszteljék a börtönőröket és rabtársaikat.
Szent Pétert 64-ben fejjel lefelé keresztre feszítették, majd azon a dombon temették el, ahol 250 évvel később Nagy Konstantin hatalmas bazilikát emeltetett.