Az amazóniai fakitermelés növeli a malária elterjedését

Az amazóniai fakitermelés a szúnyogok elszaporodásához, ezen keresztül pedig a malária fokozott terjedéséhez vezet – mutatták ki amerikai kutatók.A szakemberek Brazília egyik államában 1997 és 2001 augusztusa között 48 százalékos növekedést mértek a maláriás megbetegedések számában, mialatt az erdők 4,2 százalékát kiirtották a területen. A két jelenség közötti összefüggés az lehet, hogy az ember által kiirtott és átformált erdős területek – út melletti vizes árkokkal, gátakkal, bányagödrökkel, út alatti átereszekkel, keréknyomokkal, összességében több szabad térrel – ideális élőhelyet biztosítanak a maláriaszúnyog lárváinak. Szintén gyorsíthatták a szúnyogok elszaporodását a régióban egyre népszeríbb halastavak.
“&Uacutegy tínik, hogy a fakitermelés az egyik kezdeti ökológiai tényező, amely maláriajárványt válthat ki” – összegezte az Emerging Infectious Diseases címí tudományos folyóiratban publikált eredményeket Sarah Olson, a Wisconsini Egyetem oktatója, a tanulmány egyik szerzője.
Az erdőirtás fő formája, hogy a gazdálkodók felgyújtják a fákat a földmíveléshez szükséges területek felszabadítása érdekében; emellett nagy fakitermelő cégek is aktívak az országban. Egy e havi becslés szerint 1998 és 2007 között éves átlagban 19 ezer négyzetkilométernyi – azaz mintegy egyötöd magyarországnyi – erdőt irtottak ki Brazíliában.
Jonathan Patz, a kutatást vezető szakember szerint az eredmények azt mutatják, hogy a természetmegőrzés és a közegészségügyi politika szorosan összekapcsolódik egymással. “Az esőerdő-védelmi politikának a malária visszaszorítását célzó erőfeszítések kulcselemévé kell válnia a régióban” – húzta alá.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a maláriaszúnyogok nőstényei által terjesztett fertőzés évente mintegy 860 ezer ember haláláért felelős világszerte. Brazíliában az éves megbetegedések száma eléri az 500 ezret.