Megállapították a férfi “menopauza” ismérveit

A negyven év fölötti férfiaknál a csökkent libidó, nyomott hangulat és az energiátlanság csupán a normális öregedési folyamat jele, nem pedig alacsony tesztoszteronszinté.Ez a végkövetkeztetése annak a tanulmánynak, amely szerint a 40 és 79 év közötti férfiak csupán két százaléka jellemezhető szigorúan véve a férfi “menopauzával”, azaz a késői hipogonadizmussal.
Korábbi tanulmányok azt jelezték, hogy a diagnózis sokkal gyakoribb, és egyedül az Egyesült &Aacutellamokban évente több millió receptet írtak fel, hogy segítsenek az alacsony tesztoszteronszinttel élő férfiak problémáján.
A mostani kutatásba 3 ezer, véletlenszeríen kiválasztott európai férfit vontak be a brit Manchesteri Egyetem kutatói, Frederick Wu vezetésével. A vizsgálat megállapításai szerint csak három tünet – a ritkább reggeli merevedés, a kevesebb szexuális gondolat és a merevedési zavar – állt következetesen kapcsolatban a férfi nemi hormon alacsonyabb szintjével.
A New England Journal of Medicine (NEJM) címí orvosi folyóiratban szerdán közzétett tanulmány szerzői azt javasolják, hogy a férfi “menopauza” kritériuma a három említett tüneten kívül a vérben mérhető tesztoszteron milliliterenként 3,2 nanogrammnál alacsonyabb szintje legyen. Ez a szint körülbelül a fele annak, amit középkorú férfiaknál az “alacsony normál” kategóriával jellemeznek. Mint Wu és kollégái írták, az így megadott ismérvek segíthetnek abban, hogy ne diagnosztizálják túl az állapotot a középkorú és idősebb férfiaknál, és ne adják nekik feleslegesen a tesztoszteron-injekciókat.
A tanulmány azt is megmutatta, hogy hat további tünet – köztük a fáradtság és az erőtlenség – szintén gyakori az alacsony hormonszintí férfiaknál, bár nem olyan következetesen, mint a szexualitással összefüggő három kulcstünet. Ugyanakkor e kulcstünetek sem kizárólag a “menopauzában” szenvedő férfiak sajátjai, meglehetősen gyakran fordultak elő a normál hormonszinttel rendelkező férfiaknál is. A vizsgálatba bevont férfiak harmada számolt be például arról, hogy vagy soha, vagy csak ritkán képes fenntartani merevedését szex közben.
A kutatók hangsúlyozták, hogy az alacsony hormonszint nem kizárólag a szexuális életben okozhat gondokat, hanem összefüggésbe hozható egyebek közt az elhízással és a cukorbetegség kialakulásával is, így szélesebb körí orvosi problémát jelent.