Nagyobb a születési hibák kockázata a termékenységi kezelés segítségével fogant gyerekeknél

A termékenységi kezelésen átesett pároktól született babáknál nagyobb a kockázata a születési rendellenességeknek, amiről az orvosoknak tájékoztatniuk kellene a potenciális szülőket – közölték vasárnap francia kutatók.Mint Geraldine Viot klinikai genetikus figyelmeztetett, az asszisztált reprodukciós eljárás (ART) igénybevételét fontolgató párokkal tudatni kellene, hogy mintegy kétszer nagyobb ilyenkor a születési hibák előfordulásának kockázata, mint a hagyományos úton megfogant gyerekeknél.
Az ART többféle módszert takar, például a lombikbébi programot (in vitro megtermékenyítés, IVF) és az ICSI jelí technikát is, amelyben a spermiumot laboratóriumban közvetlenül egy petesejtbe fecskendezik.
Viot elmondta, hogy az ART segítségével világra jött gyerekek 4,24 százalékánál találtak jelentősebb születési hibát. A Párizsban tevékenykedő klinikai genetikus megállapításait az Európai Humángenetikai Társaság stockholmi konferenciáján ismertette. Viot szerint ez az arány mintegy duplája az átlagnépességnél tapasztalható aránynak. A kutató úgy véli, tanulmányuk az eddigi legnagyobb ebben a témában, ezért statisztikailag reprezentatívan mutatja a teljes képet.
Viot kutatócsapata 33 francia termékenységi klinikán végzett felméréseket, és elemezte a 2003 és 2007 között, ART eljárással született 15162 gyerek egészségügyi adatait. Megállapították, hogy a rendellenességgel született babák szüleinek átlagéletkora nem tért el az egészségesen született gyerekek szüleinek átlagéletkorától. A veleszületett rendellenességek között főként szívhibák voltak, valamint a húgyúti és a reproduktív rendszer eltérései. A kisebb rendellenességek között igen gyakori volt az angióma, ötször nagyobb arányban jelentkezett ez a bőrfelszínen felbukkanó jóindulatú érdaganat, mint a hagyományos úton fogant gyerekeknél. Ezen belül is a lányoknál kétszer gyakoribb volt, mint a fiúknál.
Egy 2009-ben közzétett tanulmány szerint a 2000-es 219 ezerről 2002-re 246 ezerre emelkedett az ART segítségével évente született babák száma világszerte.