Az óceán áramlatain szörföznek a krokodilok

A tenger áramlatain szörfözve tesznek meg több száz kilométert az óriáskrokodilok – állapították meg ausztrál tudósok.A világ legnagyobb élő hüllőinek (Crocodylus porosus) elterjedési területe Kelet-Indiától a Fidzsi-szigetekig és Dél-Kínától Észak-Ausztráliáig több mint tízezer négyzetkilométernyi területen húzódik.
Hamish Campbell, a queenslandi egyetem tudósa kollégáival 27, az észak-queenslandi Kennedy-folyóban élő krokodilt látott el rádiós jeladó szerkezettel, hogy így kövessék útjukat az ausztrál partok mentén.
A kutatók a vizsgálat segítségével megállapították, hogy az állatok csak akkor indulnak útnak, ha megfelelő a tengeráramlat. Ha a víz irányt változtat, a krokodilok visszatérnek a partra, és megvárják a következő kedvező áramlatot. Egy négyéves hím példány ezzel a “technikával” 25 nap alatt 590 kilométert tett meg.
A sósvízi krokodilok sokáig kibírják étel és ital nélkül, és akár kilenc méterre is megnőhetnek. Kifejlett állapotukban pedig nincsenek természetes ellenségeik.
A kutatócsoport vizsgálatának eredményeit a nagy-britanniai ökológiai társaság Journal of Animal Ecology címí szaklapjában hozta nyilvánosságra.