Magyarország leggyorsabb számítógépe a meteorológiai szolgálatnál

Magyarország leggyorsabb szuperszámítógépét helyezték üzembe az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szervertermében, ezzel a veszélyjelzés válik gyorsabbá és pontosabbá.Az IBM 190 millió forintos berendezése segíti a veszélyjelző meteorológusokat, hogy gyorsabb és pontosabb regionális riasztást tudjanak kiadni veszély esetén.
Az OMSZ közlése szerint az elsődleges cél, hogy az eddigi 7 régió helyett Magyarország 174 kistérségére, külön-külön 1-3 órára előre objektív alapú időjárási riasztás készüljön. A riasztások tartalmazzák a várható legerősebb széllökést, a várható kritikus csapadék mennyiségét, jégeső vagy ónos eső előfordulását.
Tölgyesi László, az OMSZ informatikai főosztályvezetője az MTI-nek kifejtette: a gépben 280 darab 4 magos, 2,67 Ghz-es Intel processzor míködik, így összesen 1120 processzormaggal rendelkezik, memóriája 3,4 terabyte. Ennek segítségével 140 billió míveletet képes elvégezni másodpercenként. Ez több mint ezer modern asztali számítógép teljesítményének felel meg.
Hozzátette: az a modellszámítás, amelyet a korábbi számítógép egy óráig végzett, ennek a gépnek csak 3-4 percig tart.
Hasonló felépítésí IBM fürtözött szuperszámítógépeket a meteorológia mellett számos területen alkalmaznak modellezésre, kutatásra, adatkezelésre és feldolgozásra az autóipartól kezdve a pénzintézeteken át az írkutatásig. A NASA például Föld-megfigyelő rendszerének részeként egyebek mellett a hurrikánok kialakulását is vizsgálja IBM iDataPlex szuperszámítógépek segítségével.