Megoldódhat a Mount Everest meghódításának rejtélye

Megoldódhat egy ausztrál hegymászó jóvoltából a történelmi rejtély, hogy mikor hódították meg először a világ legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet: 1953-ban, vagy talán már 1924-ben?Duncan Chessell szerint a körülmények évtizedek óta most a leginkább alkalmasak arra, hogy a hegyen megtalálják Andrew “Sandy” Irvine eltínt holttestét, vele együtt pedig a lehetséges csúcshódítást megörökítő felvételek nyersanyagát.
A brit Irvine honfitársával, George Malloryval indult a Mount Everest (Csomolungma) meghódítására. Az expedíció tagjainak a 8848 méteres csúcs közelében veszett nyoma, a kérdés viszont azóta is él: vajon sikerült-e felkapaszkodniuk a világ legmagasabb pontjára?
George Mallory maradványaira 1999-ben találtak rá, a korábban gondoltakkal szemben azonban nem találtak nála felvételek készítésére alkalmas felszerelést.
Duncan Chessell a múlt héten a Csomolungma északi oldalán mászott, az alaptáborból küldött üzenetében arról számolt be, hogy a 150 kilométer per órás szél olyan hórétegeket söpört le a hegyről, amelyek már “sok éve” ott voltak. Az ausztrál szerint évtizedek óta elzárt sziklák is megközelíthetővé váltak azokon a részeken, ahol Irvine holtteste pihenhet.
“A csúcs felé tartva szándékomban áll átkutatni ezeket, hogy kihasználjam a ritkán adódó alkalmat Irvine és talán a hiányzó kamera megtalálására” – üzente Chessell.
A történelem az új-zélandi Edmund Hillaryt és Tenzing Norgay serpát tartja számon mint az első hegymászókat, akik meghódították a Mount Everestet 1953-ban. Mallorry és Irvine története azonban mindmáig izgatja a hegymászóközösséget.