Megjósolják áldozatuk helyzetét a köpködő kobrák

A legtöbb mérgeskígyó halálos harapásáról ismert, néhányuk azonban inkább leköpi áldozatát. A köpködő kobrák félelmetes pontossággal találják el a rájuk támadó ellenség szemét – most kiderült, hogyan.Bruce Young, az amerikai Massachusetts Lowell Egyetem kutatója köpködő kobrákat tanulmányozott Dél-Afrikában. Egy plexiüvegből készült szemellenzővel követte a rá köpő kígyók mérgének útját. Észrevette, hogy az állatok feje röviddel a méreg kibocsátása előtt rándult egyet.
A bonni egyetemen dolgozó kollégájával, Guido Westhoffal együtt megpróbálták elemezni, hogyan “finomhangolják” a kobrák a méreg útját. Gyorsulásmérőkkel szerelték fel Young rostélyát, és 500 kép/másodperc felbontásban rögzítették a kobrák mozdulatait, miközben a kutató előttük mozgatta a fejét. Hat héten át több mint száz köpést sikerült felvenniük – tudósít a ScienceDaily hírportál (www.sciencedaily.com/releases/2010/05/100514074909.htm).
Young mozdulatait elemezve feltínt, hogy a köpések előtt 0,2 másodperccel mindig rántott egyet a fején. &Uacutegy tínik, az állatok mindaddig követték mozdulatait, és 0,2 másodpercbe telt, míg a hirtelen rándulásra reagáltak.
Mivel azonban Young a rángást követően is mozgott, felmerült a kérdés, hogyan találják el a kobrák mégis ilyen nagy pontossággal a szemét. A kutatók ezért összehasonlították a kígyók fejmozdulatait a rángás pillanatában, mire kiderült, hogy mind abba az irányba gyorsították fejük mozgását, amerre Young szemei mozdultak. Megjósolták tehát, merre lesz a célpont 0,2 másodperc múlva, és oda irányították mérgüket.
&Oumlsszefoglalva tehát a köpködő kobra egészen a támadást kiváltó ingerig követi ellenfele mozdulatait, majd azt követően megjósolja, hol lesz annak szeme 0,2 másodperc múlva, és oda lövelli ki mérgét – írják a kutatók a Journal of Experimental Biology címí folyóiratban.