A Rio de Plata hajóroncsai vonzzák a kincsvadászokat

Mintegy ezer európai hajóroncs nyugszik az Uruguay-t Argentínától elválasztó Rio de Plata öblének vizében: valóságos csábítás ez a kincsvadászoknak.Minden húsz éve kezdődött, amikor Ruben Collado több mint egymillió akkori pesót talált a Nuestra Senora de Candelaria (Fény Miasszonya) neví portugál hajó roncsai között a Montevideói-öbölben. Az argentin férfi most az 1763-ban a Colonia spanyol erőddel szemben elsüllyedt Lord Clive neví angol-portugál hajó roncsai között kíván kutakodni.
A Tengerészeti Hivatal eredetileg beleegyezését adta, ám 2007-ben Tabaré Vásquez, az ország első baloldali elnöke rendeletben tiltotta meg az elsüllyedt hajók kiemelését.
Collado más kincskeresőkkel együtt pert akar indítani az állam ellen, miután kemény összegetek fektettek a hajóroncsok helyének azonosításába. Egy hajó esetében a kutatási költségek egymillió dollárra is rúghatnak, amit nagyrészt külföldi befektetők finanszíroznak. A rendelet előtt a míveletet finanszírozó befektetőké volt a meglelt tárgyak ötven százaléka, másik felét az uruguayi állam kapta.
Uruguay nem írta alá az UNESCO egyezményét a víz alatti kulturális örökség védelméről.
A gyarmatosítás korában Montevideo kulcsfontosságú kikötő volt a Peruból Európába tartó hajók számára. Sok hajó elsüllyedt a viharok és a kezdetlegesen feltérképezett homokzátonyok miatt.
A legutóbbi tragédia a Graf Spee német nehézcirkálóé volt, amely brit hadihajókkal harcolva beszorult a La Plata-öbölbe, és parancsnoka 1939. december 17-én elsüllyesztette a hajót. 2006-ban az uruguayi Alfred Etchegaray és honfitársa, Hector Bado búvár bizonyítékot találtak: egy egyedülálló, horogkeresztes sast ábrázoló bronzöntvényt.
Németország azonnal követelte a lelet tulajdonjogát. A sast azóta is az uruguayi haditengerészet raktárában őrzik. Guido Westerwelle német külügyminiszter közölte: Berlin azt akarja, hogy a náci rendszer jelképei ne kerüljenek kereskedelmi forgalomba, és a sast múzeumban, történelmi összefüggéseiben állítsák ki.