A kórházi vonalkódrendszer jelentősen csökkenti a téves gyógyszerezést

A betegek azonosítására használt karszalagok vonalkódos kiegészítésével több mint felére csökkenthető a téves gyógyszerezés – derül ki egy amerikai kórházi kutatás eredményéből.A bostoni Brigham and Women’s kórházban bevezetett vonalkódos azonosítással 57 százalékkal csökkent annak az esélye, hogy a betegek rossz gyógyszereket kapjanak.
A kórház munkatársa, Eric Poon szerint ezzel az újabb biztonsági elem bevezetésével a téves adagolás esélye 42 százalékkal apadt, miközben a az orvos utasítás ellenére adott gyógyszerek aránya 61 százalékkal lett kevesebb.
A New England Journal of Medicine címí szakfolyóiratban megjelent beszámoló szerint a betegek csuklóján és a gyógyszeres dobozokon található vonalkódok ellenőrzésével az ápoló személyzet könnyebben egyeztetheti a beteg személyazonosságát az adható gyógyszerekkel.
A rendszerrel a gyógyszerezés pontossága is növelhető, a kísérleti kórházban például 27 százalékkal sikerült csökkenteni a rossz időpontban adott orvosságok számát.
A vonalkódrendszer kiépítése azonban nem volt olcsó beruházás, a 735 ágyas intézményben hozzávetőlegesen 10 millió dollárt, azaz csaknem 2,2 milliárd forintot költöttek a fejlesztésre, jóllehet a költségek jelentős részét a személyzet oktatására fordították.
Egy korábbi tanulmányból azonban az is kiderül, hogy a kórházakban kezelt betegek közel 7 százalékát – még ha nem is veszélyes mértékben, de – tévesen gyógyszerezik.