A beltenyésztés megzavarja a hangyatelepek “immunrendszerét”

A hangyaboly nagymértékben hasonlít az emberi immunrendszerre, ennek most újabb tanúbizonyságát találták meg német kutatók.Első ízben figyelték meg, amint hangyakolóniák fertőzött lárvákat távolítanak el a bolyból annak érdekében, hogy megelőzzék a betegség elterjedését. Ugyanígy szabadítják meg a fehérvérsejtek a szervezetet a kórokozóktól.
A zárt közösségben szaporodó emberekhez és a fajtatiszta háziállatokhoz hasonlóan azonban a beltenyészetben élő kolóniák is gyengébb “immunrendszerrel” bírnak, lassabban fedezik fel a kórt és távolítják el a fertőzött lárvákat, veszélyeztetve ezzel az egész populációt.
A kutatók előtt már ismert volt, hogy azok a hangyabolyok, amelyekben a királynő közeli rokonaival párosodik, sérülékenyebbek a gombák, mikroszkopikus férgek és baktériumok okozta fertőzésekkel szemben. Mivel a korábbi kutatások az egyes hangyákban nem találták meg ennek okát, Sylvia Cremer, a Regensburgi Egyetem evolúcióbiológusa az egész kolóniára összpontosított.
Cremer és kollégái két tenyésztési vonalat hoztak létre a brazíliai Cardiocondyla obscurior hangyafajon belül. Az egyik beltenyésztett volt, a királynők tíz generáción át csak testvéreikkel párosodhattak; a másik genetikailag sokszíní kolóniákból állt, ahol a királynők nem rokon hímekkel párosodtak. Ezután a kutatók mindkét kolónia lárváit megfertőzték a Metarhizium anisopliae parazita gombával, amely belülről emészti fel a rovarokat.
A genetikailag változatos kolónia tagjai már az első napon elkezdték a fertőzött utódok eltávolítását a bolyból, annak ellenére, hogy a betegség tünetei még nem mutatkoztak. A beltenyészetszeríen szaporodó kolónia ezzel szemben három napot várt ezzel, mialatt a gomba már fejlődni kezdett a lárvák belsejében.
Bár mindkét bolytípus végül sikeresen megbirkózott a gombával, a beltenyésztettek több lárvát vesztettek – számoltak be eredményeikről a kutatók a Proceedings of the Royal Society B címí folyóiratban a Science hírportálja (http://news.sciencemag.org) ismertetése szerint.
Cremer úgy véli, hogy a hangyák érzékelik a lárvák fertőzöttségét, de ez az érzék megzavarodik beltenyészet esetén, ezért már csak a fertőzés külső jeleire tudnak támaszkodni.