Az emberi növekedési hormon valóban javítja az atléták teljesítményét

Ausztrál kutatók először találtak tudományos bizonyítékot arra, hogy a betiltott emberi növekedési hormon (HGH) valóban növeli az atléták teljesítményét.A HGH szedése mérsékelt teljesítményjavulást eredményez, ám csak a sprintelésnél. Nem növeli az erőnlétet és a kitartást, hanem inkább az izomzat robbanékonyságát – állítják a szakemberek.
"Ez az első bizonyíték arra, hogy a HGH javítja a teljesítményt, és joggal került a betiltott doppingszerek listájára a sportban" – hangoztatta Ken Ho kutatásvezető, a Sydneyben míködő Garvan Orvostudományi Intézet munkatársa.
A HGH használatát 2004 óta tiltja a NOB és más sportszövetségek, ám meggyőző tudományos bizonyíték még nem volt arra, hogy valóban teljesítménynövelő-e. Minden korábbi tanulmányt kicsiny körben és rövid ideig végeztek.
A humán növekedési hormon egy fehérje, amelyet az agyban található agyalapi mirigy termel. Az ember egész élete alatt termelődik. Leginkább ismert szerepe a növekedés, a csontok növekedésének elősegítése. Gyártanak az emberi szervezet által természetes úton termelt növekedési hormonnal azonos növekedési hormont, de ezt kizárólag gyógyászati célra használják bizonyos betegségek esetében. Atléták izomnövelés, teljesítménynövelés céljából használják szívesen, különösen azért, mert más doppingszereknél nehezebben mutatható ki.
A Garvan intézet kutatói 103 önkéntest, férfi és nő atlétát vizsgáltak két hónapon át, a tanulmány finanszírozásához a Nemzetközi Doppingellens &Uumlgynökség (WADA) is hozzájárult.
Az egyik csoport HGH-, a másik sósvizes injekciót kapott. A férfiak egy része tesztoszteront is szedett, mivel ezt a sportban tiltott szert gyakran használják együtt a HGH-val.
Az atléták súlyt emeltek, ugráltak, szobakerékpároztak, hogy mérjék teljesítőképességüket. A HGH nem növelte sem az erejüket, sem kitartásukat. Kerékpározásnál mértek négy százaléknyi teljesítményjavulást, abban a csoportban pedig, amely tesztoszteront is használt, nyolc százalékot – közölték a kutatók.
Ebből arra a következtetésre jutottak a szakemberek, hogy 100 méteres futásnál 10 másodperces időhatárral számolva 0,4 másodpercet képes lefaragni eredményéből HGH használatával az atléta. "Ez az igen csekély idő viszont manapság annyi, ami elválasztja egy verseny nyertesét az utolsó helyezettől" – magyarázta Ho.
A vizsgálatban résztvevő HGH-használók veszítettek testük zsírtömegéből, soványabbak lettek, ez azonban vízvisszatartás és nem izomnövekedése miatt volt – írták a kutatók az Annals of International Medicine amerikai szaklapban megjelent tanulmányukban.