Rekordszintet ért el az elmúlt fél évben a hongkongi légszennyezés

Rekordmagasságba emelkedett az elmúlt fél évben a hongkongi légszennyezettség, mely már közegészségügyi és gazdasági nehézségeket is okoz – derül ki a Kínához tartozó város környezetvédelmi hivatalának legfrissebb jelentéséből.A metropolisz légszennyezettsége 2009 utolsó negyedévében a napok egynegyedében, 2010 első negyedévében pedig 14 százalékában volt "nagyon magas" vagy "súlyos" – közölte a zöldhatóság.
&Oumlsszességében az elmúlt féléves időszak volt a legszennyezettebb, amióta a hivatal 1999-ben elkezdte a negyedéves méréseket.
Hongkong lakói márciusban egy évtizede először súlyos szmogriadóval is kénytelenek voltak szembesülni, amikor a szennyeződésből képződött felhő napokig eltakarta a város egét. A kritikus helyzethez akkor hozzájárult az is, hogy a Kína északi részét sújtó homokvihar délre húzódott.
A hatóságoknak egyre nagyobb fejfájást okoznak a légszennyezettség közegészségügyi és gazdasági következményei. Zöld szervezetek többek között arra figyelmeztették a hétmilliós város vezetését, hogy a rossz levegő a képzett munkaerő kivándorlásához is vezethet.
Anthony Hedley, Hongkong vezető légszennyezettségi szakértője áprilisban be is jelentette: a brit Man-szigetre utazik, hogy a tiszta levegőn megpróbálja rendbe hozni légzőszervi problémáit. A Clean Air Network, egy környezetvédelmi szervezet szerint "szomorú irónia, hogy az az ember, aki az egyik legelkötelezettebb híve a hongkongi légszennyezés enyhítésének, pont emiatt kényszerül a város elhagyására".
Egy több mint 150 ország állampolgárainak megkérdezésével áprilisban készített közvélemény-kutatás szerint a világon a hongkongiak a legelégedetlenebbek a levegő minőségével. A Gallup felmérése szerint a pénzügyi központ lakóinak 70 százaléka vélekedik így.
A hatóságok rendszerint a Hongkong északi határa közelében fekvő kínai üzemek szennyezőanyag-kibocsátásával magyarázzák a jelenséget. Más szakemberek szerint a légkör szennyezettségének java részéért a rendkívül sírí hongkongi úthálózaton közlekedő jármívek a felelősek.
A város kormányzata korábban már közölte: fokozták a jármívek okozta szennyezés visszafogására tett erőfeszítéseket, többek között adókedvezményt vezettek be a környezetbarát hibridutókat használóknak.