A világ legnagyob teleszkópját építik meg Chilében

A világ legnagyobb teleszkópját, a European Extremely Large Telescope-ot (E-ELT) építik meg az elkövetkező években Chile északi részén – közölte az Európai Déli Obszervatórium (ESO) hétfőn.
A hozzávetőleg 1 milliárd euróba kerülő óriástávcső átmérője 42 méter lesz. 
Segítségével a csillagászok a világegyetem távoli vidékeit, főként az úgynevezett exobolygókat, vagyis a Naprendszeren túli bolygókat vizsgálják majd. A remények szerint a teleszkóp felbontása akkora lesz, hogy akár Föld méretí bolygó nyomára is lehet majd bukkanni, és esetleg választ kaphatunk arra a kérdésre: egyedül vagyunk-e a világmindenségben.
Az E-ELT ezen túl várhatóan hozzájárulhat majd ahhoz is, hogy a tudósok megfejtsenek számos, az univerzummal kapcsolatos kérdést is, mint például a sötét anyag és a sötét energia rejtélyét.
A teleszkópot Chile északi hegyvidékes-sivatagos térségében építik meg 3060 méteres tengerszint fölötti magasságban. Ez a környék azért ideális az óriástávcsövek míködtetéséhez, mert a fölötte lévő légtér rendkívül száraz, a megfigyeléseket zavaró felhőképződés elenyésző.
Az E-ELT a tervek szerint 2018-tól kezdi meg míködését.