Nagyszabású indonéz tervek a vulkáni hő kiaknázására

Csaknem megötszörözné geotermikus forrásból származó energiatermelését Indonézia 2014-ig, a nagyszabású tervet a Világbank és az &Aacutezsiai Fejlesztési Bank (ADB) is támogatja.A 17 ezer szigetből álló délkelet-ázsiai ország területén több száz vulkán található, amelyek becslések szerint a világ teljes geotermikus energiaforrásának mintegy 40 százalékát rejtik. Ennek ellenére Indonézia eddig csupán töredékét használta ki ennek a potenciálnak: a több mint 250 elvileg kialakítható mezőből jelenleg mindössze hetet aknáznak ki. A 234 milliós ország energiaellátása javarészt a helyileg bányászott szénnel fítött erőmíveken nyugszik.
A kormány célja, hogy az ország jelenleg 1189 megawattos geotermikus kapacitását 2014-ig 4000 megawattal növelje. A hozzávetőleg 12 milliárd dolláros (mintegy 2370 milliárd forintos) beruházáshoz szükséges források előteremtésére a kormány magánbefektetőket keres, emellett nemzetközi pénzügyi intézeteket és olyan országokat is bevonnának, mint Japán vagy az Egyesült &Aacutellamok. Egy, a Világbankból, az &Aacutezsiai Fejlesztési Bankból (ADB) és más intézményekből álló hitelezői csoport nemrég már bejelentette, hogy 400 millió dollárral támogatja a projektet.
A geotermikus erőmívek megépítése drágább és lassabb, mint a szénerőmíveké, de ha már míködnek, olcsóbban és kevesebb szén-dioxid-kibocsátással képesek az elektromos áram előállítására. Ezt hangsúlyozza a kormány is a Bali szigetén vasárnap kezdődött negyedik Geotermikus Világkongresszuson, amelyre 80 ország 2 ezer szakértője érkezett a népszerí üdülőszigetre.
"A megfelelő hely felkutatása három-öt évbe telhet, a finanszírozási lehetőségek számbavétele további egybe, végül magának az erőmínek a megépítéséhez három év szükséges" – magyarázta Herman Darnel Ibrahim energetikai elemző.
A hely kiválasztásánál nehézséget jelent, hogy a legalkalmasabb helyszínek közül sok védett erdőkben található. A kormány azt tervezi, hogy engedélyezi ugyan kutak fúrását ezeken a területeken is, de ragaszkodik ahhoz, hogy maguk az erőmívek ne védett körzetben épüljenek.
A szénnél tisztább geotermikus energiatermelés felfuttatása azért is fontos, mert Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök ígéretet tett az ország szén-dioxid-kibocsátásának 26 százalékos csökkentésére 2005 és 2020 között. Az energiaigény pedig bővül, hiszen Délkelet-&Aacutezsia legnagyobb gazdasága az egyik leggyorsabban növekvő a G20-as csoporton belül.
A gyors növekedés ellenére a lakosság mindössze 65 százaléka ellátott elektromos árammal. Ezt az arányt a kormány 2020-ig 90 százalékra szeretné növelni. Ennek elérésére rövid távon kétlépcsős tervet dolgoztak ki: 2012-ig 10 ezer megawatt kapacitást építenének ki, nagyrészt szénerőmívek révén, 2014-ig pedig megújuló forrásokból – beleértve a geotermikus energiát is – további 10 ezer megawattot.
Konkrétumok is vannak már: nemrég jelentették be, hogy egy japán, amerikai és indonéziai cégekből álló konzorcium sikeresen lezárta a tárgyalásokat az indonéz állami energiavállalattal egy 340 megawattos geotermikus erőmí létrehozásáról Szumátra szigetén. Ez az erőmí lesz a második legnagyobb az országban a Nyugat-Jáván található ikervulkánra, a Wayang-Windura települt erőmí után.