A tengeri mikrobák új világát tárta fel összeírásuk

A mikroorganizmusok gazdag és változatos tengeri világát tárta fel az óceáni “népszámlálás”, amely segítheti a tudósokat abban, hogy a Föld alapvető környezeti folyamatait megértsék – áll egy tanulmányban.A tengeri mikroorganizmusok összeírását megcélzó nemzetközi programban (International Census of Marine Microbes, ICoMM) részt vevő tudósok közölték, hogy tengeri életformák elképesztő sorát tárták fel, köztük mikrobákat, zooplanktonokat és lárvákat.
Hagyományos kutatási módszerekkel eddig mintegy 20 ezer tengeri mikrobafajt azonosítottak, ám az új adatok arra utalnak, hogy valódi számuk ennél jóval magasabb. "A tengeri mikrobák teljes száma, beleértve a baktériumokat és az archeákat (egysejtí mikroorganizmusok) is, a molekuláris jellemzés alapján valószíníleg közel van a milliárdhoz" – hangsúlyozta John Baross, az ICoMM tudományos tanácsadó bizottságának elnöke, a seattle-i Washington Egyetem munkatársa.
A kutatók szerint a tengeri mikrobák az óceánok teljes biomasszájának 50-90 százalékát alkothatják, tömegük megfelel 240 milliárd afrikai elefánt súlyának.
A tengeri mikrobák különböző formái számának, változatosságának és szerepének meghatározása fontos betekintést enged "a Föld élelmi lánca, a szénkörforgás és a bolygó számára alapvető egyéb dolgok méretébe, dinamikájába és stabilitásába" – írták a kutatók. Rámutattak, hogy ez a tengeri élet felelős az óceánok légzésének 95 százalékáért, ezáltal segítve azoknak a feltételeknek a megőrződését, amelyek szükségesek az emberi élet földi fennmaradásához.
A tudósok egyebek közt rábukkantak olyan mikroorganizmusokra, amelyek szimbiózisban élnek tengeri állatokkal, bőrükön vagy emésztőrendszerükben "megbújva". Mint Baross kiemelte, a programban több száz millió fajt fedezhettek fel, ami bőséges tudományos feladatot ad majd a következő évtizedekre.
A kutatásokat a világ 1200 pontján végezték, a tudósok a mikrobiális élet 18 millió DNS-szekvenciáját gyíjtötték össze.
A mostani megállapítások egy évtizedes kutatási program részei. A tengeri számlálás "záróünnepsége" október 4-én, Londonban lesz. A nyolcvannál több ország kétezer tudósának bevonásával zajló összeírás az egyik legnagyobb globális tudományos együttmíködés, amely valaha létezett – közölték szervezői.