Mesterséges hasnyálmirigyet tesztelnek tizenegy emberben

Mesterséges hasnyálmirigyet teszteltek amerikai kutatók, amely sikeresen kontrollálta a vércukorszintet, szükség esetén kétféle hormont, inzulint és glukagont juttatva a szervezetbe.A módszer 11 felnőttel zajló kipróbálásának eddigi eredményeiről a Science Translational Medicine címí szakfolyóiratban számoltak be.
A rendszer egy vércukorszintet ellenőrző monitorból, két adagolópumpából és egy laptopból áll. Feladata, hogy utánozza a testben természetes módon zajló folyamatot, amikor a vércukorszintet két ellentétes feladatú hormon, az inzulin és a glukagon mennyiségének változása szabályozza.
A korábbi rendszerí mesterséges hasnyálmirigy csak inzulint szállított, ezért egyes pácienseknél veszélyesen alacsony vércukorszint (hipoglikémia) alakult ki. Az új rendszer ezt úgy előzi meg, hogy kis dózisú glukagont adagol, amelyet egyébként szintén a hasnyálmirigy bocsát ki a vércukorszint emelésére.
A rendszer agya egy bonyolult számítógépes program. Ennek személyre szabása után a tanulmányban részt vevő 11 felnőtt mindegyikénél normális vércukorszint állt be hipoglikémia jelentkezése nélkül, még akkor is, amikor három, magas szénhidráttartalmú étkezésen voltak túl.
Az 1-es típusú diabétesz olyan autoimmun betegség, melyben a szervezet megtámadja a saját sejtjeit, ezzel lerombolja eredendő képességét arra, hogy inzulint termeljen.
Az új rendszert a Bostoni Egyetem munkatársai fejlesztették ki.