Egy svájci régész átadta Egyiptomnak Ehnaton fáraó lábujját

Egy svájci tudós átadta Egyiptomnak Ehnaton fáraónak, a legendás Tutanhamon apjának lábujját – közölte az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács (SCA).A fáraó maradványainak 1907-ben történt vizsgálatakor eltulajdonított lábujjat a régészeti kincsek visszaszolgáltatásának megkönnyítéséről szóló egyiptomi-svájci megállapodás aláírási ceremóniáján adták át az SCA-nak.
"Egyiptomba történt visszatérése után a lábujjat a kairói Egyiptomi Múzeumban állítjuk ki" – írta az SCA közleményében, hozzátéve, hogy a lábujj valóban Ehnaton fáraónak a Királyok Völgyében talált múmiájából származik.
Az időszámítás előtt több mint 1300 évvel élt Ehnatont, a 18. dinasztia uralkodóját hivatalosan februárban azonosították DNS-vizsgálatok segítségével mint a 19 éves korában elhunyt "gyermekfáraó", Tutanhamon apját, akinek a sírjában talált gazdag leletet Kairóban állították ki.
A kairói svájci nagykövetség közölte, hogy a "minden valószíníség szerint" Ehnaton maradványához tartozó lábujjat Frank Rühli, a zürichi egyetem múmiaszakértője adta át Závi Havvásznak, az SCA vezetőjének.
"Egy tudós magánkezdeményezéséről van szó, aki saját személyes kapcsolatai révén szerezte vissza a lábujjat egy másik európai országból" – mondta el egy diplomata, aki nem nevezte meg az érintett országot.
2002 óta Svájc a 16. ország, amellyel Egyiptommal megállapodást között a törvénytelenül eltulajdonított régiségek visszaadásáról.
A svájci követség rámutatott: a megállapodás nem visszamenőleges hatású, és az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális szervezetének, az UNESCO-nak a régiségek védelméről szóló, 1970. évi egyezményén alapszik.
Egyiptom, amely nemzeti ügynek tartja a világba szétszóródott régiségei visszaszerzését, nemzetközi konferenciát is szervezett a témáról.