A ritka állatfajok legritkábbjai

Megjelentette a Wildlife Conservation Society neví amerikai természetvédelmi szervezet a legveszélyeztetettebb állatfajok listáját, amelyen a “ritkák legritkábbjai” találhatók.A tizenkét állat igazán eklektikus sereglet, akad köztük madár, emlős, hüllő és kétéltí is. Egyesek ismertek, mint például a szumátrai orangután, másokat, mint a kaliforniai barnadelfint, inkább homály fed. A lista a State of the Wild – a Global Portrait (A vadon állapota – globális helyzetkép) 2010-2011-es kiadásában jelent meg – írja a ScienceDaily címí tudományos hírportál (www.sciencedaily.com).
Az egyes fajokat fenyegető veszélyek igencsak különfélék lehetnek. A kaliforniai barnadelfin például gyakran gabalyodik halászhálókba, majd megfullad. A grenadai gerlének, a parányi szigetország nemzeti madarának élőhelye van eltínőben. Mások, például a csőrösmellí teknős vesztét az illegális kereskedelem okozza.
A lista globális pillanatfelvétel a legveszélyeztetettebb állatfajokról – szemléltette Kent Redford, a Wildlife Conservation Society igazgatója.
És bár számos fajnak nem sok jóval kecsegtet a jelentés, néhányuk példáján látszik, mit tehet a természetvédelem, ha esélyt kap.
A tíz legveszélyeztetettebb állatfaj a következő: rombuszkrokodil (Crocodylus rhombifer): már csak két zsebkendőnyi területen maradt fen Kubában; grenadai gerle (Leptotila wellsi): élőhelye megtizedelődött; a Eumops floridanus neví floridai denevérfaj: 2002-ben kipusztultnak hitték, azóta azonban felfedeztek egy kisebb kolóniát; a Lithobates vibicarius neví apró béka: már csupán pár száz egyed maradt belőle; vadászantilop vagy hirola (Beatragus hunteri): végveszélyben lévő afrikai antilop; csőrösmellí teknős (Astrochelys yniphora): mindössze négyszáz maradt fenn belőle, létét az illegális kereskedelem fenyegeti; szigeti szürkeróka (Urocyon littoralis): a kaliforniai Channel-szigetek lakója, a legkisebb amerikai rókafaj; szumátrai orangután (Pongo pygmaeus abelii): az utóbbi 75 évben populációjának 80 százaléka eltínt; kaliforniai barnadelfin (Phocoena sinus): a kistestí delfin halászhálókban leli halálát;
fehérfejí langúr (Presbytis leucocephalus): csupán 59 egyed maradt fenn egy Vietnamhoz közeli szigeten.
A 2010-es lista két sikertörténetet is kiemel, mégpedig a Liuixalus romeri elnevezésí levelibékáét, amelynek az állatkerti tenyésztésnek köszönhetően növekedett az állománya, és a Przewalski-lóét, amely kezd magához térni, miután visszatelepítették a természetbe.