Megegyezett a világ tetejéről Kína és Nepál

Évtizedeken át tartó vita után megegyezett a Föld legmagasabb pontjának, a Mount Everestnek a magasságáról Kína és Nepál – számoltak be hivatalos források.A két ázsiai ország határán húzódó hegycsúcsot már több mint négyezren mászták meg, mióta az új-zélandi Edmund Hillary Tenzing Norgay nepáli serpával 1953-ban meghódította. A Csomolungma néven is ismert hegycsúcs pontos magasságának megjelölésében azonban az elmúlt évtizedekben nem volt egyezség.
A Mount Everest hivatalos magasságát indiai mérések alapján 1954-ben 8848 méterben határozták meg, Nepál ehhez tartotta magát. Kínai hegymászók és kutatók 2005-ös Everest-expedíciója viszont eltérő eredményt hozott, szerintük a legfelső hóréteg nélkül a hegycsúcs mintegy 3,7 méterrel alacsonyabb az 1954-es adatoknál, vagyis "csak" 8844,43 méteres. A kínaiak még hibahatárt is megadtak, méghozzá 21 centimétert.
A héten tanácskozást folytató kínai és nepáli küldöttek most megegyeztek abban, hogy mindkét adat pontos. "Mindkettő helyes, egy mérés sem tökéletes. Ez baj a tudományos kutatásokkal" – mondta a nepáli mérésügyi hivatal igazgatója.
A világ tetejének pontosnak vélt magasságáról harmadik álláspont is van. 1999-ben amerikai kutatók – a legfelső hóréteget is beleszámítva – 8850 méterben határozták meg míholdas méréssel a hegycsúcs magasságát. A kőszikla pontos magassága felől azonban nem tudtak pontos adatokkal szolgálni.