GPS-el keresik a galambraj vezérét

Az Oxfordi Egyetem kutatói galambokra erősített parányi méretí míholdas nyomkövetőkkel vizsgálják a galambrajok összetartási és irányváltozatási stratégiáit, amelynek alapján remélik, hogy magyarázatot találhatnak a kollektív emberi viselkedési mintákra is.A vizsgálatot végző brit és magyar kutatók speciális, mindössze 16 grammos míholdas navigációs rendszerrel (GPS) szerelt hátizsákokat erősítettek 10 postagalambból álló rajra, amelynek mozgásából próbálják kikövetkeztetni a csapat együttes és összehangolt mozgásához szükséges vezetői szerepek eloszlását.
Az eddigi eredmények szerint a rajban repülő egyedek többsége részt vesz a döntéshozatalban, azonban egy rugalmas rangsor szerint egyes galambok nagyobb részt vállalnak a vezetésben, mások pedig jobban hajlandók ezeket követni.
A nyomkövetőkkel a kutatók térben és időben voltak képesek elemezni a madarak közötti kapcsolatokat, illetve a másodperc törtrésze alatt lezajló döntéshozatali mozzanatokat.
"A madarak közti hierarchikus rendszer rugalmasan változik, és a rajban betöltött vezetői szerep is gyakran cserélődik" – mondta Bíró Dóra, az Oxford Egyetem &Aacutellattani Tanszékének kutatója.
A kutatók a későbbiekben arra próbálnak magyarázatot találni, hogy ez a kifinomult vezetői rendszer milyen evolúciós előnyöket nyújthat az egyedeknek, összehasonlítva azokkal a stratégiákkal, ahol mindig csak egy állandó vezető létezik, illetve ott, ahol mindenki egyenlően vesz részt a döntéshozatalban.