&#336skori fák mesélnek az elmúlt harmincezer év klímájáról

A bíbor kaurifenyő (Agathis australis) új-zélandi tőzegmocsarakban megőrződött maradványaiból térképezik fel a kutatók az elmúlt harmincezer év éghajlatváltozásait.Míg az időjárási adatokat csupán másfél évszázada regisztrálják rendszeresen, a fák révén több száz, vagy akár több ezer évre visszamenőleg is meg lehet ismerni az éghajlatban végbement változásokat – olvasható a ScienceDaily címí tudományos hírportálon (www.sciencedaily.com), valamint az Oxfordi Egyetem honlapján (www.ox.ac.uk).
A fák évgyíríi az évszakok miatt alakulnak ki: másképp növekszik a fa télen és nyáron. Az évgyírík között azonban aszerint is különbség van, hogy az adott évben csapadékos, vagy szárazabb, melegebb, vagy hidegebb volt-e az időjárás. Az évgyírík pontos adatokat tárolnak a korabeli légköri szén-dioxid koncentrációjára vonatkozóan is.
A kaurifenyők akár kétezer évig is élnek, eközben törzsük vastagsága elérheti a négy métert. Sehol a világon nem áll a rendelkezésre ekkora időintervallumot felölelő őskori faanyag, mint &Uacutej-Zélandon.
Az &Uacutej-Zélandon begyíjtött famintákat Nagy-Britanniába szállítják. Az Oxfordi Egyetem és az Exeteri Egyetem kutatóinak részvételével zajló projekt során a tőzegmocsarak által megőrzött óriásfenyő-maradványok radiokarbonos kormeghatározásával. A tőzegből előkerült némely famatuzsálem 130 ezer éves, a kutatók vizsgálataik során azonban leginkább az elmúlt harmincezer évre összpontosítanak, és különösen a legutolsó jégkorszak végén történt változások érdeklik őket. A faminták mellett régészeti leleteket is vizsgálnak.
Christoper Ramsey, az Oxfordi Egyetem régészprofesszora szerint a radiokarbonos vizsgálatok révén új ismereteket nyernek a légkör és az óceánok kölcsönhatásairól, a múltbéli éghajlatváltozásokról és az azokhoz való emberi alkalmazkodásról.
A projektet irányító Chris Turney, az Exeteri Egyetem professzora arra helyezte a hangsúlyt, hogy a múltbéli éghajlatváltozásokat megismerve helyesebben ítéljük meg a jövőbeli klímaváltozások által támasztott kihívásokat.