A varangyos békák állítólag földrengésjósok

A párzási időszakban a varangyos békák viselkedése megjósolhatja “az előre jelezhetetlennek” tartott földrengéseket egy tanulmány szerint.A hím barna varangyok (Bufo bufo) magatartása rendkívüli mértékben megváltozott öt nappal az olaszországi L,Aquilában 2009. április 6-án bekövetkezett földrengés előtt – állítja egy brit kutatócsoport, amely szaporodási helyükön tanulmányozta a kétéltíeket.
A kapott eredmények arra engednek következtetni, hogy "a barna varangyok képesek megérezni a nagy szeizmikus jelenségeket, és viselkedésüket azokhoz igazítják" – mondja Rachel Grant biológus (The Open University).
Már tíz napja tanulmányozta a varangyokat Tim Halliday oxfordi kollégájával együtt L,Aquilától 74 kilométerre, amikor a 6,3-es erősségí, 299 halálos áldozatot követelő földmozgás bekövetkezett. Megfigyelték, hogy öt nappal a földrengés előtt a szaporodási helyen levő hím varangyok száma elképesztő mértékben, 96 százalékkal csökkent, ami "felettébb szokatlan" viselkedés ezektől az állatoktól.
"Ha a varangyok megjelennek szaporodási helyükön, akkor rendszerint nagy számban ott maradnak és aktívak mindaddig, amíg tart a párzási időszak" – emlékeztetnek a Journal of Zoology címí szaklapban megjelent tanulmányukban. Három nappal a földrengés előtt azonban a párzások száma nullára esett vissza.
A természeti csapás után, teliholdkor a hímek óvatosan visszatértek a szaporodási helyre. Számuk azonban jóval kevesebb volt, mint az előző években: mindössze 34 a múltban összeszámolt 67-175-höz képest. &Aacuteprilis 15-ig – vagyis tíz nappal a földmozgás után és két nappal az utolsó nagy utórengést követően – a varangyok száma feltínően alacsonyabb maradt a szokásosnál.
A kutatók elismerik: nem tudják, hogy "milyen környezeti jelzést" érzékelnek a kétéltíek "ennyivel korábban a földrengés előtt". Megfigyelték azonban, hogy a varangyok aktivitásának csökkenése egybeesett "az ionoszférában tapasztalt preszeizmikus zavarokkal". Az alacsony frekvenciájú rádióhullámokban észlelt zavarok az altalajban keletkezett radioaktív nemesgáz, a radon szivárgásával vagy gravitációs hullámokkal függhetnek össze.
Más állatokat, elefántokat, halakat, kígyókat és farkasokat is tanulmányoztak már a múltban mint a földrengések előhírnökeit, de ezek a vizsgálatok nem szolgáltak a varangyokéhoz hasonló, meggyőző tényekkel – hangoztatják a brit kutatók.