Szökőárveszély fenyegeti Olaszország déli partjait egy kutató szerint

Bármelyik pillanatban kitörhet Európa legnagyobb víz alatti tízhányója, a Nápolyi-öbölben található Marsili, ami Olaszország déli partvidékét elborító szökőárat idézhet elő – állítja a vulkanikus jelenségek egyik ismert olasz szakértője.A tízhányót majd szétveti a magma, miközben "falai" meglehetősen instabilak. Ledőlésük "nagy mennyiségí anyag gyors leomlásával" járna, ami Campania, Calabria és Szicília partjait is elérő, erőteljes árhullámot váltana ki – figyelmeztetett Enzo Boschi, az országos geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV) elnöke a Corriere della Sera címí újság hasábjain.
"Ez akár már holnap megtörténhet. Legutóbbi kutatásaink azt mutatják, hogy a vulkán szerkezete nem szilárd, falai törékenyek és a magmakamra nagy kiterjedésí. Mindez azt mondja számunkra, hogy a tízhányó aktív és bármelyik pillanatban kitörhet" – mondta Boschi.
A 70 kilométer hosszú és 30 kilométer széles Marsili 150 kilométernyire található Calabria partjaitól. Magassága 3000 méter, krátere körülbelül 450 méterre van a tenger szintje alatt – írta az olasz napilap.
"A falak beomlása több millió köbméter anyag mozgásával járna, ami nagy erejí árhullámot gerjesztene. Az összegyíjtött jelek ugyan pontosak, de előrejelzéseket nem lehet készíteni. A kockázat valós, de nehéz felmérni" – közölte a szakember.