Megakadályozhatja a szarvasgomba hamisítását, hogy leírták génállományát

&Oumlt évi munkával leírták a gasztronómiai csodának tartott szarvasgomba DNS-ét, az eredményről a Nature online kiadásában számoltak be a kutatók.
A szarvasgomba (latin nevén Tuber melanosporum) főként Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban található meg, de Európa más országaiban is rá lehet bukkanni.A fanatikus rajongók fekete gyémántnak nevezik a ritka, golflabda-méretí gombát, melynek ára kilogrammonként 1000 euró (270 ezer forint) körül van. Egy francia kutatók által vezetett nemzetközi csoport most közzétett eredményei szerint a szarvasgomba genetikai állományában a származási helyére utaló jelek találhatók. Ezek segítségével azonosítani lehet, melyik földrajzi helyről való az adott gomba.
A szarvasgomba genomja 125 millió bázispárból (a DNS elemi egysége) épül fel, amelyek 7500 gént alkotnak, ezekből mintegy 6 ezer közös a többi gomba génjeivel. A fennmaradó 1500 gén fontos szerepet játszik a szarvasgomba fejlődésében, abban, ahogy szimbiózist alkot a gazdafák, főként a tölgyfa gyökerével. A genetikai állományban a talajra és a környezetre utaló jeleket is azonosítottak a francia mezőgazdasági kutatóintézet munkatársai. Ezekből a genetikai jellemzőkből tízet egy szarvasgomba-adatbázisban gyíjtenek össze, amely ötven olyan területet követ nyomon a három országban, ahol a szarvasgomba előfordul.
Mint az intézet közölte, a genetikai ujjlenyomatoknak ez az adatbázisa segít majd azonosítani a szarvasgomba területi eredetét, létrehozni az eredetet igazoló eszközöket és leleplezni a hamisítást, amelyet elsősorban Kínából származó gombafajokkal végeznek.