A “tinédzser” galaxisok villámgyorsan “gyártják” az új csillagokat

Valóságos csillaggyárként míködnek a “tinédzser” galaxisok, amelyek százszor nagyobb sebességgel állítanak elő új égi objektumokat, mint a jó öreg Tejútrendszer.Ez a szorgalmas galaxis az univerzum távoli peremén helyezkedik el, ahonnan a fény egy örökkévalóságon át, 10 milliárd évig vándorolt, míg a Földön észlelhették. Ez azt jelenti, hogy a most az asztronómusok által megfigyelt csillaggyártási nagyüzem "alig" valamivel több, mint hárommilliárd évvel az ősrobbanás után míködött ilyen intenzíven – olvasható a Space (http://space.com) csillagászati hírportálon.
A megfigyeléseket a chilei Atacama-sivatagban lévő Európai Déli Obszervatórium (ESO) APEX (Atacama Pathfinder Experiment) távcsövével végezték brit csillagászok.
A "csillagmagzatok" nem mindenütt, egyenletesen elosztva képződnek az SMM J2 135-0102 katalógusjelí galaxisban. A jelek szerint négy fő térségben míködik a csillagkeltető, mindegyik százszor fényesebb, mint a Tejútrendszer bármely csillagképző régiója. Ez a galaxis évente 250 napszerí csillagnak ad életet.
A kutatók szerint a felfedezés újabb bizonyítékkal szolgál arra nézve, hogy a korai univerzumban sok fiatal galaxis eshetett át a felfokozott csillagképzés időszakán. Ez a kozmikus pubertáskor időszaka volt.
"Nem értjük teljesen, hogy miért képződnek ilyen gyorsan a csillagok. Adataink alapján azonban arra következtethetünk, hogy a korai világegyetemben a csillaggyártás sokkal hatékonyabban zajlott, mint napjainkban" – hangsúlyozta Mark Swinbank, a Durham University kutatója.
Hozzátette: a korai univerzumban a galaxisok a jelek szerint átestek a gyors növekedés fázisán és a Naphoz hasonlatos csillagok is sokkal gyorsabban alakultak ki, mint napjainkban.
A kutatók reményei szerint sikerül összehasonlítani az SMM J2 135-0102 katalógusjelí galaxist a szomszédos galaxisokkal, hogy ily módon többet megtudjanak arról, miben különbözött a csillaggyártás a korai univerzumban.