Már az utolsó vacsora is “supersize” volt

Az emberiség bizony már ezer éve túleszi magát, legalábbis erre következtetnek kutatók, akik az utolsó vacsorát ábrázoló több mint ötven festményt tanulmányozva mutattak rá arra, hogy már a híres vacsora is “supersize” volt.Az érdekes kutatást a Cornell Egyetem tudósa, és annak fivére – egy presbiteriánus lelkipásztor, egyben a vallási tanulmányok professzora a virginiai Wesleyan Főiskolán – végezte. Az eredmények azt mutatják, hogy az utóbbi ezer évben az utolsó vacsora ábrázolásain 23-69 százalékkal nőtt a tányérok és az adagok mérete.
Mindez arra utal, hogy a nagyobb adagok nagyobb tányérokon kínálása – amely túlevésre sarkallja az embereket – bizony nem új keletí, hanem az elmúlt évezred termése – fogalmazott Brian Wansink, a Cornell Egyetem élelmiszerlaboratóriumának igazgatója, az étkezési szokások szakértője.
"Az utóbbi ezer évben drámaian nőtt az élelmiszer termelése, hozzáférhetősége, biztonsága, mennyisége és elérhetősége" – mutatott rá közleményében a kutató. "&Uacutegy véljük, mivel a mívészet a valóságot tükrözi, a változások a történelem leghíresebb vacsorájának ábrázolásán is tetten érhetők" – tette hozzá.
A szakemberek a bibliai jelenetet lefestő 52 képet vettek górcső alá. Munkájuk során komputeres design technológiát is alkalmaztak, hogy elemezzék a főfogás, az előétel, a kenyér, valamint a tányérok méretét – összevetve Jézus tanítványainak átlagos fejméretével.
A kutatások felfedték: az elmúlt ezer évben a főétel mennyisége 69 százalékkal, a tányér mérete 66 százalékkal, a kenyéradag pedig 23 százalékkal nőtt.
A Wansink fivérek által vezetett kutatásról a The International Journal of Obesity címí tudományos folyóirat számol be áprilisi számában.