Oxigén nélkül élő többsejtí állatot fedeztek fel

Felfedezték a Földközi-tengerben az első többsejtí állatot, amely képes oxigén nélkül élni.A felfedezésről Roberto Danovaro kutató és munkatársai, az olaszországi Ancona míszaki egyetemének tudósai számoltak be a BMC Biology címí amerikai szaklapban. Eddig a biológusok úgy gondolták, hogy a többsejtí élőlények nem képesek oxigén nélküli életre.
Danovaro és kollégái a loriciferák csoportjához tartozó apró, 0,2-0,3 milliméteres nagyságú fenéklakó tengeri élőlényeket vizsgálták, amelyek a homokszemek közti vízrétegben élnek a homokszemhez tapadva.
A kutatók három expedíció során vettek mintákat a Földközi-tenger fenekének oxigénben szegény és nagy sótartalmú régióiból. Az organizmusokat aztán számos vizsgálattal analizálták. A tudósok eredményeikről kijelentették: "Megszereztük az első bizonyítékot arra, hogy létezik olyan többsejtí élőlény, amely élete során képes teljesen nélkülözni az oxigént".
Szinte minden élőlény oxigén segítségével nyeri kémiai energiáját. A kevés kivételek közé tartoznak a baktériumok, amelyek ezt a képességüket évmilliók során tökélyre fejlesztették. Több fajuk oxigén helyett kénvegyületekből nyeri az energiáját. Ilyen feltételek voltak ugyanis adottak az élet kialakulásának kezdeti szakaszában.
A tengerfenéken és a tengerfenékben nagy területek vannak, amelyeken egyáltalán nincs oxigén. Ilyen az élettere az újonnan megismert többsejtí élőlényeknek is.