&Uacutettörő őssejtes beavatkozást hajtottak végre egy tíz éves fiún

Brit és olasz orvosok áttörést jelentő mítétet hajtottak végre, amelynek során saját testén belül nevelt őssejtekkel újraépítették egy 10 éves fiú légcsövét – jelentették be a londoni Great Ormond Street gyermekkórház munkatársai.A közel kilencórás mítét alatt a fiúba donortól származó légcsövet (tracheát) ültettek be, amelyet megfosztottak sejtjeitől, majd beborítottak a fiú sejtjeivel.
Az orvosok reményei szerint a következő hónapokban a fiú csontvelői őssejtjei átalakulnak tracheális sejtekké. A helyreállító orvoslás forradalmát jelentené, ha sikeresen zajlana le ez a folyamat. Az új szervet nem lökné ki a fiú immunrendszere – ami a hagyományos transzplantációk kockázata -, hiszen a sejtek saját szöveteiből származnak.
"Ez az első alkalom, hogy egy gyerek őssejtes szervkezelést kapott, és ez a leghosszabb légút, amelyet valaha kicseréltek" – mondta el Martin Birchall, a University College London regeneratív orvoslási szakértője.
A meg nem nevezett fiú olyan életveszélyt jelentő állapottal született, amelyben a légcső ürege beszíkül (trachea stenosis), nem növekszik együtt a gyerekkel. Bár korábban különböző kezeléseket kapott, novemberben jelentősen romlott állapota, ezért orvosai Paolo Macchiarini professzorhoz fordultak segítségért, aki a firenzei Careggi egyetemi kórház őssejtkutatója.
Macchiarini vezette két évvel ezelőtt Spanyolországban a 30 éves Claudia Castillo mítétjét, aki elsőként kapott őssejtekből létrehozott szervet. Esetében azonban az új szövetet a testen kívül hozták létre.
Orvosai szerint a fiú nagyon jól van, teljesen önállóan lélegzik, beszél, és elmondta, hogy könnyebb számára a légzés, mint sok éven át volt.