Előkerült Jean-Paul Sartre harminc éve eltínt sírköve

Kolumbiában került elő a Jean-Paul Sartre (1905-1980) harminc éve ellopott sírköve.A francia filozófus és író négy részre tört, húszszor harminc centiméteres síremlékét szombaton állították ki az ország délnyugati részén lévő Calí városában. A követ Arnulfo Valencia kolumbiai író hagyatékában, könyvek közé rejtve találták meg családtagjai. Lánya, Tania Valencia szerint apja röviddel a halála előtt beszélt neki a sírkőről.
William Ospina író, Valencia egyik barátja a síremlék bemutatásakor elmondta, Valencia régen már mesélt neki arról, hogy egy párizsi látogatása során a Montparnasse temetőből ellopta Sartre sírkövét. Ospina azonban mindig is azt gondolta, Valencia csak viccel. Sartre nagy rajongója valószíníleg nem tudta, mit tegyen a kővel, és csak azért lopta el, hogy valami olyan legyen a birtokában, amely ennyire szorosan tartozik az általa csodált Sartre-hoz.
A sírkövet várhatóan elárverezik, a bevételt pedig egy Calíban lévő költészeti alapítvány kapja – mondta José María Borrero író, Valencia egyik barátja.
Az eredeti ötletet, hogy a sírkövet egy bocsánatkérő levél kíséretében visszaküldjék a francia kormánynak, időközben elvetették.
Sartre sírján hosszú ideje egy új, közös sírkő áll, amelyet a filozófusnak és Simone de Beauvoirnak, az író 1986-ban elhunyt szintén író-filozófus élettársának emeltek.