Táncos lábbal jönnek a világra a csecsemők

Brit kutatók szerint a csecsemők lábukkal szinte rögtön képesek elkapni a nekik játszott zene tempóját és ritmusát – olvasható a The Daily Telegraph címí brit napilap internetes oldalán (www.telegraph.co.uk).Az öt hónapos és kétéves kor közötti gyerekekkel készített felmérés szerint a csecsemők veleszületett képessége, hogy ritmikus mozgással válaszolnak a hallott zenére. Marcel Zentner, a York Egyetem által készítette kutatás vezetője elmondta: a tanulmány azt bizonyítja, hogy elsősorban a zene ritmusa az, ami mozgásra ösztönzi a csecsemőket, nem pedig az olyan további összetevők, mint például a dallam.
A szakemberek különböző hangokat, köztük klasszikus zenét, ritmikus zajt és emberi beszédet játszottak le a gyerekeknek, majd videóval és háromdimenziós digitális mozgásrögzítő technológiákkal rögzítették mozdulataikat. Egy profi balett-táncosokból álló szakmai zsíri pedig azt elemezte, hogy a mozgásuk mennyire van összhangban a hallottakkal.
"Azt is kiderítettük, hogy minél pontosabban képesek a csecsemők együtt mozogni a zene ritmusával, annál többet mosolyognak" – mondta Zentner. "Azt azonban még nem tudjuk, hogy az embereknél miért alakult ki ez a sajátos hajlam. Az egyik lehetőség az, hogy a természetes szelekció egyik eredménye a zene, vagy pedig egy olyan másik funkció miatt fejlődött ki, amely egybeesik a zene megértésének képességével" – tette hozzá a pszichológus.
A tanulmány az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) jelent meg.