Gyakoribb a mellékhatás azoknál, akik tartanak gyógyszerüktől

Nagyobb valószíníséggel jelentkeztek mellékhatások azoknál a pácienseknél, akik előre aggódtak gyógyszerezésük miatt – állapította meg egy ízületi gyulladással élő emberek közremíködésével készült német tanulmány.A marburgi egyetem kutatói úgy vélik, megállapításaik más betegségekkel élő páciensekre is érvényesek lehetnek. Az Arthritis Care and Research címí szaklapban közölt tanulmányban hangsúlyozzák a szakértők, hogy bár a legtöbb mellékhatás nem életveszélyes vagy súlyos kárt okozó, mégis riasztó és aggasztó lehet, ezért arra ösztönözheti a pácienseket, hogy hagyjanak fel előírt gyógyszerük szedésével.
Yvonne Nestoriuc munkatársaival száz pácienst kérdezett ki felmérésében gyógyszereik vélt szükségességéről és kockázatairól, valamint a tapasztalt mellékhatásokról. A tanulmány kezdetekor 77 beteg jelezte, hogy aggódik az esetlegesen fellépő mellékhatások miatt. A csoportból végül 87 embert tudtak nyomon követni hat hónapig, közülük 45, azaz 52 százalékuk tartozott az "aggódók" közé.
A követésből kiderült, hogy az "aggódóknál" gyakrabban jelentkeztek olyan mellékhatások, mint kiütések, emésztőrendszeri problémák és fejfájás. Ezek a páciensek nagyobb eséllyel szedtek recept nélküli szereket is, valamint változtattak előírt gyógyszeradagjukon saját döntésük alapján.
Nestoriuc úgy véli, minden új gyógyszer alkalmazása előtt a kezelőorvosoknak részletesen meg kellene beszélniük betegeikkel azok aggodalmait, hogy segítsék őket a valós kép kialakításában gyógyszerükkel kapcsolatosan.