Szülővé nevelés: bébirobottal

&Uacutejabb megoldás született a vészesen öregedő japán nemzet demográfiai fellendítésére. A gyermekvállalástól tapasztalatlanságuk miatt ódzkodó fiatal szülőjelölteket tanítja meg a csecsemőgondozás fortélyaira Jotaro, a bébirobot, “akit” egy japán egyetem tudósai “segítettek a világra”.A robotcsecsemő kicsit földönkívülinek tínhet nagy fejével, eltúlzott vonásaival és világító kék szemével, a Cukuba Egyetem robot- és viselkedéskutató hallgatói azonban úgy vélik, alkalmas lesz rá, hogy felvértezze a kezdő szülőket a megfelelő gyermekgondozási gyakorlattal.
Jotaro gőgicsél és kis lábacskáival kalimpál, ha a csörgőjét rázogatják, de sírni kezd, ha túl sokat tutujgatják. Arcocskája áttetsző, rózsás bababőr árnyalatú szilikonból készült, amelyet egy projektor világít meg belülről. A robotbébit úgy programozták, hogy képes sírni, prüszkölni, aludni és mosolyogni, valamint gőgicsélni is.
Jotaro hangulatát erősen befolyásolja a simogatások gyakorisága, aszerint változtatja arckifejezését és mozgatja kezét-lábát, hogy testének mely részeit érintik. A fizikai kontaktust érzékelők fogják fel.
A kezdő szülők az orrtörlést is gyakorolhatják, mert Jotaro náthát is képes szimulálni: egy testében elrejtett vízpumpa nyom ki az orrából apró cseppecskéket.
"Jotaro olyan robot, amellyel éppúgy át lehet élni a fizikai kapcsolatot, mint egy igazi kisbabával, és képes ugyanolyan érzéseket is kelteni, mint egy valódi csecsemő" – fogalmazta meg a találmány jelentőségét Hiroki Kunimura, az egyetemi laboratórium egyik kutatója.
Nem akartak beszélő babát csinálni – tette hozzá -, mivel arra gondoltak, hogy egy újszülött mindenkiben ugyanolyan érzéseket ébreszt, és kevésbé nehéz a kapcsolatteremtés egy még nem beszélő kisdeddel.
Jotaro nem az egyetlen bébirobotmodell a szigetországban, az Oszakai Egyetemen a múlt héten mutatták be a kis M3-neonyt, amelyet azért készítettek, hogy a kisbabák mozgásfejlődését tanulmányozzák a segítségével. (Az M3 jelentése: Man-Made Man, ember alkotta ember.)
Az 50 cm hosszú, 3,5 kilogramm súlyú bébirobotot 22 motor mozgatja, és 90 tapintásérzékelőt helyeztek el a testén, valamint kamerát a szemei és mikrofonokat a fülei közelében. ha felszólítják rá, hogy haladjon előre, a baba hasra fekszik, és kezével-lábával próbálja előrelökni magát.