A mezőgazdasági növények vadon termő rokonait keresik

Az éghajlatváltozásra való felkészülés jegyében a mezőgazdasági növények, így a búza, a rizs vadon termő rokonait kutatják, ezek esetleg olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek révén kibírják a globális felmelegedéssel járó hőséget, szárazságot, vízhiányt."A vadon termő növények sokszor olyan extrém alkalmazkodási képességekkel rendelkeznek, amelyek szükségesek lehetnek, hogy megküzdjünk az éghajlatváltozás következményeivel" – magyarázta.
Cary Fowler szerint a projekt, amelynek keretében a 30-50 legfőbb mezőgazdasági növény vadon termő rokonait kutatják fel, 30-50 millió dollárba (5,9-9,8 milliárd forintba) kerül majd.
Mint mondta, a nemesítők már korábban is támaszkodtak a vadon termő növényekre. &Iacutegy például az Egyesült &Aacutellamokban termesztett búzát oly módon tették ellenállóvá a betegségek iránt, hogy keresztezték egy vadon termő "gazzal", amelyet az 1940-es években Törökországban fedeztek fel.
Az alapítvány a Trópusi Mezőgazdaság Nemzetközi Központjával (International Centre for Tropical Agriculture) együttmíködve határozza meg bolygónkon azokat a térségeket, ahol sikerrel találhatók ilyen növények. A szárazságtírő fajtákra jó eséllyel Afrikában, elsősorban Szudánban, Eritreában, vagy Kamerunban lehet bukkanni.
A legfontosabb tulajdonság a hőség iránti rezisztencia.
"Olyan növények szükségesek, amelyek gyorsabban érnek be, vagyis még a perzselő nyári hőség beköszönte előtt learatható a termés" – magyarázta Cary Fowler.
Hozzátette: nincs más választásunk, mint az ellenállóbb fajták megkeresése, ha életképes társadalmakat, elfogadható élelmiszerárakat és élelmiszerbiztonságot akarunk.Az élelmiszerek által biztosított tápérték 80 százalékát világszerte 12-15 féle mezőgazdasági növény biztosítja. Ezek közül a legfontosabb a rizs, a búza, a kukorica és a burgonya, de idetartozik a cirköles és a köles, a bab és a banán, valamint a cukortartalmú növények.
A mezőgazdasági növények vadon termő rokonainak a megkeresését célzó programot az az alapítvány, a Global Crop Diversity Trust indította, amelynek kezdeményezésére Norvégiában a sarkkörön túl létrejött az "ítéletnapi" vetőmagbank.
"A kutatás korai szakaszában járunk: azonosítanunk és be kell gyíjteni a legfőbb mezőgazdasági növények vadon élő rokonait, hogy felmelegedő világunk számára ellenállóbb kultúrákat nemesíthessünk" – nyilatkozta Cary Fowler, az alapítvány vezetője.
Az Andokban vadon termő burgonya például jól tolerálhatja a szárazságot, a hőséget, vagy ellenálló lehet a betegségekkel szemben. Az ilyen tulajdonságok segítenek a növénynemesítőknek olyan mezőgazdasági kultúrák előállításában, amelyekkel garantálható a világ élelmiszerellátása az eljövendő évtizedekben.