Beszédes szemek

Német, ausztrál és amerikai kutatóknak részben sikerült a szem pontos megfigyelése alapján olvasniuk a gondolatokban. A tudósok a pupilla reflexszerí változásából meg tudták jósolni, hoz-e döntést a kísérleti személy, és adott esetben azt is, hogy milyet.A pupilla tágulása árulkodik a döntés meghozataláról – magyarázta a németországi marburgi Philipps Egyetem neurofizikusa, Wolfgang Einhäuser-Treyer a Süddeutsche Zeitung internetes kiadása szerint (www.sueddeutsche .de). A pupillareflex révén az agyi folyamatok hasonló pontossággal megjövendölhetőek, mint a jóval bonyolultabb, agyról képet alkotó magspintomográfia segítségével.
A kutatók egy kísérletsorozatban pontosan meg tudták mondani, mikor fog például egy kapcsolót megnyomni a kísérleti személy. A szemreflex egyértelmíen jelezte azt is, hogy egy számsor melyik tagját választotta az illető. Itt ugyanis akkor volt feltínő a pupilla reakciója, amikor a személy egy bizonyos számra szegezte tekintetét.
Az idegkutatók a pupillareflexet a noradrenalin hormon elválasztására vezetik vissza. A noradrenalin összefügg az agyban zajló döntési folyamatokkal és az emlékezéssel. A kutatás eredményei a Frontiers in Human Neuroscience címí szaklapban láttak napvilágot.