Mágikus kapcsolatok a tengeriszapban

A dániai partok menti tengeriszapban néhány mikroorganizmus elektronáramlatok segítségével kommunikál – a jelenség megdöbbentően hasonlít arra, ahogy az Avatar címí filmben a Pandora bolygó összes élőlényét összeköti valamiféle kommunikációs hálózat.Lars Peter Nielsen geobiológus szerint a felfedezés szinte varázslatos, ugyanis ellentmond mindannak, amit eddig tudni véltek a baktériumok életéről.
A dániai Aarhus város közelében a tengerfenéki baktériumok egyfajta "elektromos járattal" állnak kapcsolatban az őket körülvevő tengervízzel, viszonylag nagy távolságokat is – akár 12 millimétert – áthidalva. Emberi léptékben ez húsz kilométernek felelne meg – írta a Der Standard címí osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at) a megfigyelésről beszámolva.
A csodajelenség nyomára akkor bukkantak a kutatók, amikor a tengeri iszapmintákat tüzetesebben megvizsgálták a laboratóriumban. A mintában a baktériumok anyagcseretermékeként folyamatosan kénhidrogén keletkezett. Ehhez a baktériumoknak oxigénre volt szükségük.
Mihelyt a kutatók megvonták az oxigént, a baktériumok feletti rétegek pár órán belül átrendeződtek, az oxigén újraadagolásakor pedig azonnal visszaállt az eredeti rend. A tudósokat az érdekelte, hogyan voltak képesek a parányi lények ilyen gyors reakcióra.
A mérések kimutatták, hogy az alsó üledékrétegekből elektronok folytak felfelé, méghozzá sokkal több, mint amennyit a diffúzió – síríségkülönbségen alapuló anyagáramlás – indokolt volna. Ennek alapján a kutatók arra következtettek, hogy az elektronok valószíníleg egy baktériumokból és ásványi részecskékből álló hálózaton keresztül folydogálnak, amely fokozatosan képződik az üledékben.