Lopott Descartes-levelet találtak meg Amerikában

Százhetven éve egy kleptomániás gróf lopta el, és most egy amerikai magánegyetemen bukkant fel René Descartes francia filozófus egyik levele, amely hamarosan visszakerülhet Franciaországba.Az 1641-es keltezésí levél kanyargós utat járt be, mielőtt a pennsylvaniai Haverford Egyetemen kötött volna ki. Az intézmény honlapján olvasható sorok szerint a levelet – más dokumentumok ezreivel együtt – 170 évvel ezelőtt Gugliemo Libri gróf lopta el a Francia Tudományos Akadémia épületéből.
A matematikus Libri a francia könyvtárakban őrzött kéziratok megőrzéséért felelős akadémiai testületének titkára volt. A gróf 1850-ben Franciaországból Angliába menekült, ahol gyíjtőknek és könyvkereskedőknek adta el az értékes dokumentumokat.
A több száz éves levelet egy holland kutató fedezte fel tavaly, méghozzá az interneten. A szakember ugyanis beszkennelt dokumentumokat nézegetett, így vette észre, hogy egy eltínt Descartes-írásról van szó. Az egyetemet a holland kutató értesítette. Az intézmény rögvest jelezte, hogy visszaszolgáltatja a levelet.
Descartes, a modern filozófia és matematika jelentős alakja barátjának, Marin Mersenne atyának írta a levelet, amely a metafizikáról folytatott vitájuk egyik fejezetét jelentette.
Franciaország 15 ezer euróval hálálja meg az amerikai egyetem gesztusát