A virtuális valóságban zajló játékok segítik a szélütéses emberek felépülését

A virtuális valóságban lefolytatott játékok segíthetnek abban, hogy szélütés után javuljanak a páciensek motoros funkciói – közölték egy kisebb tanulmány eredményét az Amerikai Stroke Társaság éves konferenciáján.A kutatást vezető Gustavo Saposnik szerint tanulmányuk az első, amely bizonyította, hogy a Wii játéktechnológiát használó virtuális valóság alkalmas és biztonságos eszköz lehet szélütés után a motoros funkciók javítására.
A vizsgálatban húsz, szélütésen átesett páciens vett részt virtuális vagy valós játékokban. Véletlenszeríen vagy teniszeztek és főztek a Wii-játékban, vagy kártyáztak és fából készült építőhasábokból raktak oszlopot. A főzést imitáló játékban virtuálisan kellett krumplit darabolni, hagymát tisztítani vagy húst szeletelni. A játékfeladatokat nyolc órán át végezték az önkéntesek, két héten át.
A torontói Szent Mihály Kórház kutatói jelentős javulást tapasztaltak azoknál a pácienseknél, akik virtuális játékokat játszottak. Nem csupán kezük kis és nagy mozgásainak koordinációja lett jobb, de gyorsabbá is váltak, és szorításuk erőssége is javult a teszt végére.
A kutatók úgy vélik, a siker annak tudható be, hogy a játékrendszer a hagyományos rehabilitációs módszer elemeit tartalmazza: ismétlődő, nagy intenzitású feladatokat és olyan tevékenységet, amely aktiválja az agy újraszerveződésébe bevont idegsejteket.