Sokkal több a “gejzír” az Enceladus déli pólusán, mint eddig hitték

Sokkal több a “gejzír” a Szaturnusz hatodik legnagyobb holdja, az Enceladus déli pólusán, mint eddig hitték – mutatják a Cassini-írszonda által készített legújabb felvételek.Az írszonda 2009. november 21-én repült el az Enceladus mellett, 1600 kilométerre közelítve meg a Szaturnusz holdját. Ez volt a Cassini nyolcadik "találkozása" az égitesttel, és az utolsó, mielőtt az Enceladus déli pólusa 15 évre sötétségbe borul.
A Cassini-programot egyébként 2017-ig meghosszabbították, és ennek során az írszonda 11 alkalommal repül el az Enceladus mellett – olvasható a Yahoo (http://news.yahoo.com) hírei között.
Mint a NASA illetékesei most bejelentették, ezek a legjobb háromdimenziós képek, amelyeket valaha is készítettek a felszíni vetődésekről, az úgynevezett tigriscsíkokról, amelyekből vízjég, vízgőz és szerves anyagok lövellnek ki. "A legutóbbi képek alátámasztották feltevéseinket. A kilövellések ereje változhat az idők során, és az összes kilövellés – kicsi és nagy egyaránt – a tigriscsíkok mentén történik" – hangsúlyozta Carolyn Porco, a boulderi &#368rkutatási Intézet képfeldolgozó csoportjának a vezetője.
A kutatók a fény látható tartományában készült képeket hőfelvételekkel ötvözték, hogy megalkossák a leghosszabb tigriscsík, az úgynevezett Bagdad Sulcus neví repedés 40 kilométeres szegmensének a térképét. Ez a térkép illusztrálja a kapcsolatot a földtanilag fiatal felszíní törések és az abnormálisan magas hőmérséklet között, amelyet az Enceladus déli sarkvidékén mértek.
E mérések szerint a Bagdad Sulcus mentén a hőmérsékleti csúcs elérte a mínusz 93 Celsius fokot, de nem kizárt, hogy "mindössze" mínusz 73 Celsius fok is lehet a térségben. Ezt az Enceladus viszonyai között magas hőmérsékletet a repedések falának felmelegedése eredményezi a vízjég-kilövelléseket mozgásba hozó meleg vízpárának köszönhetően.
"A törésvonalak mentén tapasztalható hőmérséklet dermesztő földi mércével mérve, ám egy barátságos meleg oázist jelent az Enceladus viszonyai között, ahol mínusz 188 Celsius fokos hőmérséklet az uralkodó" – hangsúlyozta John Spencer, a boulderi Southwest Research Institute kutatója, hozzátéve, hogy a tigriscsíkból kiáradó óriási hőmennyiség elegendő lehet a felszín alatti jég megolvasztásához.
A Cassini-felvételeket elemző kutatók némelyike úgy véli, hogy minél magasabb a felszíni hőmérséklet, annál nagyobb a valószínísége, hogy a kilövellt anyag folyékony állagú lesz.